Cronica aleșilor locali · 592 · 08 Februarie 2018

Adrian MISCHIAN: Antreprenorii din Campia Turzii sunt revoltati!

Adrian MISCHIAN: Antreprenorii din Campia Turzii sunt revoltati!ariesnew.ro

Ca de obicei, cand sunt probleme importante pentru localitatea noastra, d-l primar a invitat liderii de grup din Consiliu Local Campia Turzii la o discutie, la care am participat si eu in calitate de consilier local PMP, de altfel, o initiativa laudabila a domniei sale. In cadrul intalnirii ne-a anuntat “rezultatul unei munci intense, prin care sediul politiei va fi mutat in cladirea fostului incubator de afaceri, cladire ce va primi mai multe servicii precum: serviciu eliberare pasapoarte, serviciu eliberare cazier, serviciu eliberare permise auto, dar si un serviciu de inmatriculari auto. “ (am citat din declaratia domniei sale). Personal am salutat initiativa, astfel ca, cetatenii localitatii noastre nu vor mai fi nevoiti sa se deplaseze la Cluj pentru acest tip de servicii.

Insa, ulterior intalnirii, am fost contactat de cativa antreprenori din Campia Turzii, care erau revoltati de schimbarea destinatiei cladirii din incubator de afaceri in sediu de politie. Cu ceva timp in urma, acestia s-au adresat primariei pentru inchirierea de spatii in incubatorul de afaceri, dar au fost refuzati pe motivul ca, cladirea nu are aviz ISU si autorizatie PSI. Ca persoana care am sustinut dezvoltarea antreprenoriatului local, am fost de acord cu argumentele care mi le-au adus pentru mentinerea destinatiei initiale a incubatorului de afaceri si consider ca este de datoria mea sa ii sustin.

Pentru cei care nu au aceste informatii, am sa va fac o scurta descriere a incubatorului de afaceri.
Incubatorul de afaceri a fost realizat in anul 2012, printr-un proiect al Agentiei pentru Implementarea Proiectelor si Programelor Pentru IMM-uri (AIPPIMM). Potrivit proiectului, incubatorul de afaceri de la Campia Turzii a fost destinat sprijinirii firmelor nou infiintate sau a firmelor cu potential de dezvoltare din localitate prin asigurarea temporara a unor sedii si a unor spatii de productie. Proiectul prevedea gazduirea unor firme pe o perioada de pana la trei ani. Aceste firme urmau sa beneficieze de anumite facilitati legate de plata chiriei, dar si de sprijin prin asigurarea de consultanta, urmand ca de la caz la caz, dupa scurgerea celor trei ani, sa se incaseze sume modice pentru chirie sau firmele sa fie inlocuite cu altele.

Proiectul de la Campia Turzii a fost aprobat cu sprijinul liderului local al PDL din acea perioada, actualmente membru PNL Campia Turzii, Cristian Haiduc, ce ocupa functia de secretar de stat in Ministerul IMM-urilor, Comertului si Mediului de Afaceri. Rasfoind presa din acea vreme, mi-au ramas in minte declaratiile domniei sale, in care se referea la incubatorul de afaceri, la faptul ca, “cea mai importanta este sinergia, anume faptul ca 24 de firme, de manageri, lucreaza in grup, o sinergie dezvoltata atat la nivelul unui incubator de afaceri, cat si la nivelul intregii retele de incubatoare de afaceri”. Tot domnia sa, se referea la faptul ca, “societatile comerciale urmeaza sa beneficieze de alocatii financiare nerambursabile pana in 20.000 de lei – folosite la cumpararea de echipamente, logistica etc” (am citat din declaratiile domniei sale la inaugurarea incubatorului din vara anului 2012).
Ca incubatorul a functionat putin timp si la o capacitate redusa, nu mai este vina domniei sale, guvernarea USL + primar Hanga, din perioada 2012-2016 (din care facea parte si actualul PNL), anuland orice urma de “sinergie” in aceasta locatie.
Ceea ce nu pot sa-mi explic este faptul ca, dupa 5 ani de la infiintarea incubatorului de afaceri, PNL Campia Turzii, in care d-l Cristian Haiduc este unul dintre liderii marcanti, il desfiinteaza si il transforma in sediu de politie. Personal, nu imi vine sa cred ca, d-l Cristian Haiduc, unul dintre antreprenorii de succes din localitate, este de acord cu acest lucru, mai ales ca obtinerea finantarii a fost una deosebit de dificila, Campia Turzii fiind in competitie cu municipii mult mai mari si mai dezvoltate, iar domnia sa a depus un efort semnificativ in acest sens.

Din pacate, aceasta este “grija” pe care administratia locala si coalitia la guvernare PNL-UDMR –PPUSL, o poarta antreprenoriatului local, micilor antreprenori din Campia Turzii. Ceea ce conteaza pentru administratia locala este doar Mechel si Parcul Industrial, cu firmele mari ce functioneaza aici, firmele mai mici din localitate fiind bagate in seama doar eventual la “un taiat de panglica” si o masa buna dupa.

Consider ca, primaria poate gasi si alte locatii de mutare a sediului politie (de exemplu, fosta cladire a Finantelor Publice) sau Ministerul de Interne are mult mai multe resurse financiare decat bugetul local al Campiei Turzii, pentru a amenaja un nou sediu de politie, mai ales ca, infiintarea incubatorului de afaceri a costat bugetul local peste 27 miliarde lei vechi

Personal sustin faptul ca, incubatorul de afaceri trebuie sa-si mentina destinatia initiala si sa devina cu adevarat un loc de dezvoltarea a spiritului antreprenorial, un loc in care micii antreprenori locali sa fie sprijiniti in dezvoltarea afacerilor proprii. In acest sens ma voi adresa in scris catre AIPPIMM si voi cere sprijinul parlamentarilor PMP.

Antreprenorii locali care doresc sa se alature demersului meu, de a nu schimba destinatia incubatorului de afaceri, ma pot contacta pe e-mail la adresa adi_mischian@yahoo.com.