Administrație · 546 · 29 Octombrie 2019

Adrian Mischian: FIRMA DE CASĂ PD-L? Un singur lucru ma face sa-mi pun semne de intrebare. Firma care va furniza serviciile de consultanta, este aceeasi firma care s-a ocupat si de managementul incubatorului de afaceri

Adrian Mischian: FIRMA DE CASĂ PD-L? Un singur lucru ma face sa-mi pun semne de intrebare. Firma care va furniza serviciile de consultanta, este aceeasi firma care s-a ocupat si de managementul incubatorului de afaceriariesnew.ro

Fiind zi de sedinta ordinara a Consiliului Local Campia Turzii, in timp ce studiam materialele de sedinta, imi trece prin cap ideea sa arunc o privire pe site-ul Primariei, un site ce a imbracat o haina noua, ce-i drept o haina cam scumpa de vreo 400 de milioane lei vechi. Pentru a vedea cam pe ce se cheltuie banii contribuabililor din C Turzii m-am oprit pe meniul Achizitii si bine am facut, pentru ca am gasit informatii deosebit de interesante.

Nu o sa intra in “fleacuri” de genul: curatenia in birourile apartinand primariei costa aproape 100.000 lei/an ( 1 miliard lei vechi) sau ca se vor amplasa prin localitate 30 de panouri in valoare de vreo 70.000 lei (700 milioane lei vechi), prin intermediul carora edilul orasului se va lauda cu “maretele’ si inexistentele realizari din timpul mandatului domniei sale.

Mi-au sarit in ochi 2 contracte de servicii de consultanta in management pentru reabilitarea si modernizarea Colegiului Victor Ungurean si pentru modernizarea infrastructurii de transport local, unul in valoare de aprox. 400.000 lei si unul de aprox. 110.000lei (in total aprox. 5,2 miliarede lei vechi).

Cand deschizi subiectul cu vreun angajat din Primarie de vreo achizitie publica nu apuci sa termini propozitia ca vei si primi asigurari ca acea procedura a fost transparenta si corecta. Numai ca, privim lucrurile din posturi opuse, angajatul respectiv isi apara locul de munca, iar eu sunt obligat sa apar interesele cetatenilor din taxele si impozitele carora mi se plateste indemnizatia de consilier local.

Sunt ferm convins, dar absolut ferm convins ca si in cazul celor doua contracte procedura de achizitie a respectat “principiul transparenţei, principiul economicităţii, principiul eficienţei, principiul eficacităţii”, ca asa spune legea.

Un singur lucru ma face sa-mi pun semne de intrebare. Firma care va furniza serviciile de consultanta, este aceeasi firma care s-a ocupat si de managementul incubatorului de afaceri, un proiect finantat partial din fonduri europene si consistent de la bugetul local, destinat sprijinirii firmelor nou infiintate sau a firmelor cu potential de dezvoltare din localitate prin asigurarea temporara a unor sedii si a unor spatii de productie. Rezultatul – dupa terminarea finantarii, mai precis dupa ce s-a incheiat finantarea salariilor celor implicati in activitatea incubatorului de afaceri, acesta a devenit sediu politiei, locatie in care primarul promitea ca cetatenii din zona isi vor putea face pasapoartele, permisele auto si inmatricularile auto. Au trecut 2 ani, mi-a expirat si permisul auto si pasaportul, pentru permis a trebuit sa ma deplasez la Cluj, iar pentru pasaport la Alba Iulia. Nu a fost un “capat de tara”, la Vivo! si la Iulius Mall din Cluj, ma duc mult mai des. Ca a mintit primarul…pentru acest lucru va raspunde anul viitor in iunie.

Revenind la cele doua contracte, cred ca firma va oferi consultanta de calitate, iar legat de sustenabilitatea proiectelor, sper ca de data aceasta, locatia Colegiului sa ramana institutie de invatamant si sa nu devina (Doamne fereste!) sediul pentru vreo institutie militarizata, conform antecedentelor. Nu o sa dau detalii despre firma ce ofera consultanta, sunt destule persoane care le cunosc, este firma privata cu multi bani europeni adusi in tara si are dreptul sa castige orice contract. Nu o sa dau detalii si pentru a nu provoca neliniste unor membri/apropiati ai Clubului Rotary, nu de alta, dar nu doresc sa le alterez starea de spirit inaintea balului de caritate organizat de club. Vorba reclamei - “Prietenii stiu de ce!”.

Sursa de informatii - http://campiaturzii.ro/contractele-cu-valoare-de-peste-500…/

Adrian Mischian, consilier local PMP C Turzii