Cronica aleșilor locali · 978 · 14 Iulie 2018

Adrian Mischian: Poate la cursurile de perfectionare, extrem de costisitoare, la care participa angajatii primariei, in frunte cu conducerea acesteia, bineinteles, organizate... „vara la plaja, iarna la ski”, vor invata ceva si de democratia...

Adrian Mischian: Poate la cursurile de perfectionare, extrem de costisitoare, la care participa angajatii primariei, in frunte cu conducerea acesteia, bineinteles, organizate... „vara la plaja, iarna la ski”, vor invata ceva si de democratia...ariesnew.ro

Democratia participativa, ca instrument al democratiei, presupune consultarea cetatenilor de fiecare data cand este necesara luarea unei decizii. Pentru o functionare mai buna a democratiei participative cetatenii trebuie sa fie implicati din ce in ce mai mult la luarea deciziilor politice, sa urmareasca activitatea alesilor lor, pentru a se asigura ca cei alesi ii reprezinta asa cum isi doresc. Nu este suficienta participarea cetatenilor doar din 4 in 4 ani atunci cand sunt chemati la urne pentru alegeri pentru a desemna primari, consilieri locali si judeteni, parlamentari sau europarlamentari si o data la 5 ani pentru presedintele tarii.
Mai multe primarii din tara, cum este cazul celei din Cluj Napoca, au implementat un concept numit bugetarea participativa, ce urmareste imbunatirea calitatii vietii comunitatii, prin incurajarea cetatenilor de a se implica în definirea prioritatilor şi a obiectivelor de investitii, in formularea deciziilor privind prioritatiile de cheltuire a banilor din bugetul local.

Se pare insa ca, conceptul de democratie participativa este total strain administratiei publice locale din Campia Turzii. In sprijinul afirmatiei stau aproape fara exceptie, toate sedintele de consiliu local, ordinare sau extraordinare.
Exemplific: marti 10/07/2018, sedinta extraordinara a CL Campia Turzii in care s-a propus aprobarii consiliului local, bugetul pentru organizarea „Zilelor municipiului Campia Turzii in 2018”. Ca sunt urgente pentru a adopta hotarari de consiliu, pot sa inteleg acest lucru, chiar urgente de genul ce vizeaza depunerea unor proiecte pentru accesare fonduri europene in ultima zi, in ultimele minute de expirare a termenului si e nevoie sa aprobam de indata ceva. Dar, in cazul unui eveniment ce se desfasoara anual de 21 de ani, cum sunt „Zilelele municipiului”, cred ca discutarea in comisiile de specialitate a bugetului alocat, era mai mult decat necesara. Cei care ati urmarit sedinta, ati putut observa cat de nepregatit a fost proiectul de hotarare. Pe langa faptul ca, obligatorie era consultarea comisiilor de specialitate „Buget, finante, prognoze economice, administratie publica” si „Invatamant, cultura, culte, sanatate, tineret, sport si turism”, lucru ce nu s-a intamplat, ne-au fost prezentate niste sume, care nu au putut fi justificate nici de primar, nici de viceprimar si nici de aparatul de specialitate, acestia asumandu-si si niste greseli in intocmirea bugetului. Spre informarea cetatenilor din Campia Turzii, bugetul total alocat este de 430.924 lei. Cum s-a ajuns la aceasta suma... nu stie nimeni din primarie (atasez bugetul la prezenta postare).

Daca nu am fost consultati noi, consilierii locali, cu privire la organizarea unui eveniment important al comunitatii, ce sa mai vorbim de bugetare participativa, prin care cetatenii sa-si spuna punctul de vedere cu privire la modul cum sa fie cheltuiti banii obtinuti din impozitele lor. Democratia participativa, pentru actuala admnistratie din Campia Turzii se reduce cel mult la sedinte operative ale primarului si eventual la sedinte cu membri de partid. Poate la cursurile de perfectionare, extrem de costisitoare, la care participa angajatii primariei, in frunte cu conducerea acesteia, bineinteles, organizate... „vara la plaja, iarna la ski”, vor invata ceva si de democratia participativa si vor aplica si in urbea noastra.

ADRIAN MISCHIAN – consilier local Campia Turzii