CICLOP · 64 · 14.12.2022

Ah, ce poveste, câte obstacole, câte peripeții, câte capcane au fost legate de prezentarea filmului BASARABIA în Chișinău! - dar am reușit...!

By HORIA MUNTENUS
Ah, ce poveste, câte obstacole, câte peripeții, câte capcane au fost legate de prezentarea filmului BASARABIA în Chișinău! - dar am reușit...!

Cred că aceasta este o pertinentă descriere fotografică a mea, realizată în 2018, la Chișinău, de către fratele de Neam, Sveatoslav Mihalache. Am realizat filmul BASARABIA, atunci (2016-2019/ iese o carte) – e documentar – poate că unii ar spune, zâmbind, nu doar că nu ajunge la măsură, dar o și depășește. Poate e pe măsură, a fost anunțat de AGERPRES, pe 14 Septembrie 2019, în Alba Iulia.

Apoi l-am prezentat în Brăila, Târgu Jiu, Craiova și la Muzeul Țăranului Român, în București, am să povestesc eu, oh! și am să evoc portrete, o poveste frumoasă! L-am prezentat la Institutul de Filologie Română ,,Bogdan Petriceicu-Haşdeu”, din cadrul Academiei de Științe a Moldovei, cu două zile înainte de 1 Decembrie 2019.

Ah, ce poveste, câte obstacole, câte peripeții, câte capcane au fost legate de prezentarea filmului în Chișinău! - dar am reușit, (grație curajului cărturarilor basarabeni Mihai Cimpoi și Vasile Bahnaru: vă mulțumesc, luptători! și mulțumită unor frați de Neam, care au pus umărul mai întâi.

Despre tot ceea ce s-a întâmplat atunci, am să scriu. A veni vremea! Cine persoane și cum persoane. Și câteva fotografii și ,,câteva secvențe”, am știut eu bine de ce mi-am ales camerele de filmat din ce marcă - m-au răsplătit cu dragostea lor pentru dragostea și aprecierea pe care le-o port.

Altecine să nu se entuziasmeze prea mult, fiindcă manuscrisul e scris pe cer de păsările care își lasă rândurile în zborul lor mirific, pentru că în Basarabia nu poți muri atât de ușor, dacă tot e să mori, deși începătorilor trebuie să le spunem că, pentru a nu muri, nici măcar greu, e nevoie să îți umezești, din când în când, buzele, cu vin dintr-acela, din care Zmeul n-a mai apucat să guste, înainte de a-și da duhul, nici măcar o picătură, prăbușit sub paloș.

BACK TO TOP