Analiză prospectivă: Alegerile locale din 9 Iunie la Câmpia Turzii
Premisele competiției electorale
Alegerile locale din 9 iunie la Câmpia Turzii sunt caracterizate printr-o confruntare între Petre Pop de la Partidul Social Democrat (PSD) și Dorin Lojigan de la Partidul Național Liberal (PNL), ambii candidați pornind cu șanse aparent egale, fiecare având suportul a aproximativ 50% din electorat conform sondajelor inițiale. Această egalitate de șanse subliniază intensitatea și importanța luptei pentru conducerea orașului.
Scăderea popularității lui Dorin Lojigan și plecarea foștilor sustinǎtori din echipa PNL 2016-2020
Dorin Lojigan, dacă în 2016 a obținut 4522 voturi, pentru al doilea mandat a obținut 3800 de voturi în alegerile din 2020, fapt ce indică o tendințǎ de scădere, acesta se confruntă cu o serie de probleme care i-au afectat imaginea: scăderea numărului de voturi de la alegerile precedente, acuzații de corupție și management defectuos al resurselor publice. Aceste probleme au contribuit la diminuarea încrederii electoratului, reflectată în sondajele de opinie și în tendințele de vot. Mai mult, implicarea clubului sportiv înființat si finanțat de Primărie într-un dosar penal legat de gestionarea banilor Clubului Sportiv Municipal, asociație sportivă controlată de Viorel Crișan, finul lui Cristian Haiduc, subsecretar de stat PNL, a adâncit această percepție negativă.
Manevre electorale controversate - Blat PNL și AUR Câmpia Turzii
Strategiile electorale ale lui Lojigan, inclusiv blatul PNL cu partidul AUR, au stârnit critici și suspiciuni, afectând potențial șansele sale de succes în aceste alegeri datorită percepției de manipulare și lipsă de transparență.
De asemenea aroganta afișată de liderii PNL Câmpia Turzii, a blatului cu formațiunea politică AUR unde Lojigan și-a trimis subalternul pe Marian Morar pe post de iepuraș pentru a colecta voturile AUR și a le utiliza pentru PNL crează mozaicul electoral și premisele ca Lojigan să piardă alegerile
Ascensiunea lui Petre Pop și sprijinul lui Avram Gal
Petre Pop se bucură de o imagine pozitivă datorită competenței și eficacității sale demonstrate în funcțiile anterioare,fost șef al Administrație piețelor și city manager cu rezultate concrete în administrația a faptului că este perceput de populație ca un om competent și profesionist, dublat de valul în creștere a PSD îl califică pe acesta ca fiind marele învingător al alegerilor locale. Un factor important în această cursă electorală este sprijinul primit de la Avram Gal, o figură influentă care, deși nu participă la acest scrutin, controlează un bloc electoral de 20%. Alegătorii fideli lui Gal sunt proiectați să migreze către Pop, oferindu-i acestuia un avantaj semnificativ. Această alianță ar putea fi decisivă, consolidând șansele lui Pop în fața adversarului său.
Implicații pentru viitorul politic
Alegerile din 9 iunie sunt anticipate să fie un punct de cotitură pentru politica din Câmpia Turzii. Un potențial câștig al lui Petre Pop ar putea redefini echilibrul puterii și orientările politice ale orașului, marcând o schimbare semnificativă în administrația locală. Aceste alegeri vor fi decisive nu doar pentru identificarea următorului lider, dar și pentru evaluarea schimbărilor în preferințele și așteptările electorale ale cetățenilor.
În concluzie, contextul alegerilor locale din Câmpia Turzii este complex și dinamic, cu multe variabile care vor influența rezultatul final. Sprijinul lui Avram Gal pentru Petre Pop este un element-cheie care ar putea inclina balanța în favoarea PSD, demonstrând importanța alianțelor și sprijinului inter-partinic în politica locală.
Catastrofa PNL: locul 3 în intenția de vot, dacă merge singur și locul 4, dacă merge cu PSD
PNL se află pe poziția a treia în toate sondajele de opinie care au măsurat, începând cu luna noiembrie a anului trecut, intenția de vot pentru alegerile europarlamentare.
Ieri, Sociopol a făcut cunoscute rezultatele ultimei măsurători, arătând că, dacă liberalii ar merge separat de PSD la alegerile europarlamentare, ar obține chiar cu 7 procente mai puțin decât AUR. În schimb, chiar dacă s-ar afla pe primul loc la aceste alegeri, o alianță PSD-PNL ar obține 42%, scor care, chiar dacă nesatisfăcător, ar masca faptul că formațiunea liberală se află pe poziția a treia în preferințele electorale. O astfel de mascare are menirea să salveze, din punct de vedere politic, actuala conducere a PNL, care ar putea, astfel, supraviețui și după alegerile din 9 iunie 2024.
sursa | jurnalul.ro și florestinews.ro
BACK TO TOP