News · 124 · 20.06.2022

Am fost deosebit de onorat și de emoționat să particip, astăzi, în Cimitirul militar italian din localitatea Bolzano, la ceremonia de inaugurare a Monumentului dedicat militarilor români care au murit în timpul Primului Război Mondial

By REDACȚIE
Am fost deosebit de onorat și de emoționat să particip, astăzi, în Cimitirul militar italian din localitatea Bolzano, la ceremonia de inaugurare a Monumentului dedicat militarilor români care au murit în timpul Primului Război Mondial

Am fost deosebit de onorat și de emoționat să particip, astăzi, în Cimitirul militar italian din localitatea Bolzano, la ceremonia de inaugurare a Monumentului dedicat militarilor români care au murit în timpul Primului Război Mondial și care au fost înhumați pe teritoriul Republicii Italiene.
La Bolzano, își dorm somnul de veci 55 de eroi români.
Sunt recunoscător ministrului Apărării din Italia, Domnul Lorenzo Guerini, un adevărat prieten al României, că a putut să fie alături de mine, astăzi.

Momentul de astăzi a fost cu atât mai emoționant pentru mine cu cât bunicul meu a luptat, în Primul Război Mondial, în Italia, în zona Piave și mi-a povestit, în copilăria mea, despre bătălia de la Isonzo. De aici, a adus acasă o bucată de Italie: o mlădiță de măr, una de păr și un butaș de viță de vie, iar toate acestea rezistă de peste 100 de ani, acasă, în satul nostru din Bistrița-Năsăud.

M-am bucurat să pot adresa, în mod direct, mulțumirile mele personale, din calitatea de ministru al Apărării, dar și de simplu cetățean român, celor care au contribuit, cu răbdare, tenacitate și ambiție la realizarea acestui proiect, început în anul 2019 – reprezentanți ai ministerelor Apărării și de Externe din România, dar și ai autorităților italiene. Munca lor s-a împlinit, astăzi, prin inaugurarea oficială a acestui monument, fiind un gest reparatoriu, în memoria celor care, în urmă cu mai bine de un secol, au plătit prețul suprem în ceea ce avea să devină Marele Război. În mod special, îi mulțumesc domnului Ambasador George Bologan, cel care a reprezentat, anterior, România în Italia, pentru tot ce a făcut pentru ca momentul de astăzi să poată avea loc.

Am fost astăzi și vom fi întotdeauna alături de eroi pentru a le evoca memoria, a le preamări jertfele și a le putea da conaționalilor și familiilor lor, asigurarea solemnă că că vor fi păstrați veșnic în amintire.
Monumentul reprezintă într-o manieră artistică crucea latină, simbol al creștinătății, precum și Semnul „Aducerii Aminte”, înființat în perioada interbelică de Societatea „Cultul Eroilor” din România pentru comemorarea eroilor și cinstirea fiecărei familii care a avut o rudă căzută în război și a fost realizată în cadrul unui proiect de construcție derulat în cursul anului 2021 de Ministerul Apărării Naționale, prin Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor, cu sprijinul Ministerului Apărării din Republica Italiană, prin Comisariatul General pentru Omagierea Morților de Război.

Foto: Laurentiu Turoi

sursa: Facebook/Vasile Dîncu

BACK TO TOP