Actualitate · 1285 · 24 Noiembrie 2018

Am fost în Câmpia Turzii să aflu de ce puștii se prăjesc cu DROGURI legale până la leșin! CÂMPIA TURZII DECADE!

Am fost în Câmpia Turzii să aflu de ce puștii se prăjesc cu DROGURI legale până la leșin! CÂMPIA TURZII DECADE!ariesnew.ro

Mama unui băiat de nouă ani mi-a spus că fiul ei bagă „doar prenadez, nu și alte minuni”.

Deși e doar opt seara, pe aleile blocurilor comuniste din Câmpia Turzii, județul Cluj, nu se zărește nici țipenie de om. Orașul ăsta pare rupt din filmele alea cu zombie ce rulau pe casete video la mijlocul anilor '90, unde toată lumea se baricada în casă înainte de lăsarea serii și cumva zombie tot reușeau să intre peste ei.


Din când în când, ecourile unor râsete puternice din scările unor blocuri din apropiere mai sparg din monotonia serii. „Probabil că se droghează”, îmi spune Răzvan, un puști de 17 ani care, sub protecția anonimatului, a fost de acord să-mi povestească despre dependența lui de „Zombie”. Ăsta e drogul care le prăjește creierul multor adolescenți din Câmpia Turzii în ultima perioadă. Rămân încremeniți pe băncile sau asfaltul orașului, nu-și pot coordona membrele, vomită, se mișcă în reluare, leșină sau urlă. Filmări cu ei au umplut în ultimele luni Youtube-ul.

„Pentru mine, totul a început acu’ vreo patru ani, când am plecat în Italia la maică-mea. Acolo am început să fumez iarbă. Când am revenit în Câmpia, n-am mai găsit așa ușor iarbă, dar am dat de legale”, îmi spune tânărul, în timp ce stăm pe o bancă pe o alee întunecată din fața blocului unde locuiește împreună cu tatăl său și fratele de șase ani.E agitat. Bate mai tot timpul din picior și are privirea unui animal hăituit. „Uite, îl vezi pe tipul ăla?”. Îmi arată cu degetul un puști care trece pe lângă noi. „Și el fumează. Toți fumează aici. Absolut toți prietenii mei se droghează. Drogul ăsta ne-a distrus viața.”

Răzvan îmi povestește că vara asta, în fiecare seară, el și amicii lui, vreo treizeci la număr, se strângeau în parcul din centru, făceau chetă și cumpărau legale. Adică o combinație de plante uscate și tot felul de chimicale. De la otravă de șobolani la diluant și spray contra insectelor, Zombie e o nenorocire care-ți rupe capul în secunda doi. Prețul? 50 de lei plicul cu câteva frunze, un pic mai mult de 2 grame.

„Cei care n-au bani, fură din magazine și așa își fac rost. Și eu am furat de câteva ori, recunosc. M-a prins și poliția.” Îl întreb cum a fost în arest. „Cum să fie? Eram spart de la droguri și râdeam ca prostul. Polițistul s-a enervat, m-a apucat de gât și m-a dat cu capul de pereți.”


În timp ce stăm de vorbă, telefonul îi vibrează încontinuu. Pe Facebook, prietenii îl întreabă dacă „nu iese p-afară?”. Știe prea bine ce înseamnă asta. O întâlnire scurtă, chetă, rulat și două fumuri trase pe ascuns într-un gang. După care filmul se rupe. În fiecare seară. Pentru că altceva nu prea e de făcut în Câmpia Turzii, un orășel de mărimea unui cartier din Cluj, în care mai locuiesc vreo 20 de mii de oameni, majoritatea disponibilizați de la combinatul de sârmă, cândva o mândrie a industriei comuniste românești.


După câteva clipe de ezitare, mă întreabă: „Vrei să vezi de unde cumpărăm căcatul ăsta?”. Normal că vreau. Ne urcăm în mașină și mergem spre cealaltă parte a orașului, unde totul se desfășoară atât de repede încât dacă nu ai ști ce se întâmplă, ai putea crede că doi cunoscuți s-au întâlnit pe stradă, și-au dat mâna și și-au văzut fiecare de drumul său mai departe. Afacerea cu „Zombie” nu e prea diferită față de celelalte afaceri cu droguri. Dealeri de stradă, de multe ori consumatori și ei, și câțiva băieți deștepți, care amestecă porcăria asta în case închiriate prin sate sau la marginea orașelor. Atât de simplu. Iar afacerea merge ca pe roate. Mai ales că acum două luni Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a decis că procurarea de etnobotanice pentru consumul propriu nu mai e ilegală.

sursa:www.vice.com