Politics · 165 · 26 Mai 2022

Am fost onorat să iau parte, astăzi, la ceremonia organizată cu ocazia Memorial Day, ziua în care poporul american își comemorează eroii.

By Redacție
Am fost onorat să iau parte, astăzi, la ceremonia organizată cu ocazia Memorial Day, ziua în care poporul american își comemorează eroii.

Am fost onorat să iau parte, astăzi, la ceremonia organizată cu ocazia Memorial Day, ziua în care poporul american își comemorează eroii.

Alături de Excelența Sa, Domnul David Muniz, Chargé d'affaires al U.S. Embassy Bucharest, i-am omagiat pe cei care au pus mai presus de propriul destin viitorul țării lor.
Astăzi, mai mult ca oricând, ne-am amintit de soldații americani care nu au pregetat nicio clipă să depună sacrificiul suprem pentru țara lor și să-și dea viața în războaiele care au marcat ultimul secol din istoria noastră.

🔗 Lecțiile învățate în perioada 1939-1945 nu trebuie uitate. Securitatea și stabilitatea mediului internațional depind de cooperarea susținută a tuturor statelor și de angajamentul lor ferm față de respectarea legislației internaționale, a suveranității și integrității teritoriale.
Cel de-al II-lea Război Mondial a reprezentat o experiență traumatizantă pentru țările noastre și pentru întreaga lume. Milioane de oameni au murit pe câmpul de luptă sau au suferit consecințele dramatice ale acestui conflict.
Militarii americani care și-au dat viața în cel de-al II-lea Război Mondial au fost conduși de valorile libertății și democrației, iar curajul și sacrificiul lor reprezintă o moștenire sfântă pentru noi.
Orice națiune are datoria morală de a păstra cu sfințenie memoria tuturor celor care au depus sacrificiul suprem în serviciul țării, asigurându-ne lumea mai bună în care trăim astăzi. Și România îi prețuiește pe toți cei care servesc patria și pe toți cei care o fac cu prețul vieții. Le suntem recunoscători tuturor eroilor români și americani și suntem onorați să îi omagiem astăzi!

🔗La fel ca înaintașii noștri, ne aflăm într-un moment de cotitură al istoriei, într-un context de securitate turbulent și imprevizibil, când arhitectura mediului internațional bazată pe reguli este din nou contestată. Acțiunile Federației Ruse în Ucraina reprezintă încălcări grave ale dreptului internațional și ale angajamentelor internaționale asumate de Federația Rusă, precum şi ale suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale Ucrainei, respectiv ale inviolabilității frontierelor sale.

🔗Contextul actual de securitate a determinat adoptarea unor decizii fără precedent la nivelul NATO și UE, susținute și apreciate de România. NATO și UE au demonstrat că pot acționa rapid și unitar, dând dovadă de responsabilitate strategică. Pentru România, NATO și relația transatlantică reprezintă coloana vertebrală a securității europene și Euro-Atlantice. De aceea, întărirea relaţiei transatlantice şi consolidarea legăturilor dintre Europa şi Statele Unite, în special în momentele actuale de criză, reprezintă o prioritate majoră.
Mai mult decât atât, România susține implicarea SUA în eforturile comune ce urmăresc consolidarea apărării europene, conform Declarației Summit-ului UE-SUA și pe baza angajamentului nostru comun privind consolidarea relației transatlantice.

🔗Transmit mulțumiri Statelor Unite ale Americii pentru angajamentul constant pe care îl au pentru regiunea noastră, în contextul complicat de securitate în care ne aflăm și totodată pentru dedicația și responsabilitatea cu care militarii americani își desfășoară activitatea în România.
Prezența forțelor americane în România are, dincolo de componenta de securitate, și o dimensiune simbolică. Împreună cu militarii români, militarii americani protejează și apără valorile euroatlantice care definesc în mod esențial societățile noastre: democrația, drepturile omului, statul de drept și dreptul fiecărui popor de a-și decide propria soartă.
sursa: Facebook/Vasile Dîncu

BACK TO TOP