Cultura · 460 · 06 Mai 2020

Amplu proiect de cercetare și valorificare a folclorului din zona de munte a județului Cluj

Amplu proiect de cercetare și valorificare a folclorului din zona de munte a județului Clujariesnew.ro

Amplu proiect de cercetare și valorificare a folclorului din zona de munte a județului Cluj

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, instituţie de cultură care funcţionează sub autoritatea Consiliului Judeţean, desfășoară pe durata anului 2020 un amplu proiect de cercetare a patrimoniului cultural tradiţional, în opt localități ale judeţului Cluj, intitulat „ZONA MONTANĂ A JUDEȚULUI CLUJ. Proiect de cercetare multidisciplinară a culturii tradiționale din județul Cluj, 2020”.
Proiectul, în valoare de 99.352 de lei, beneficiază de o susținere financiară din partea Administrației Fondului Cultural Național de 70.000 de lei și va contribui la salvgardarea, digitizarea și promovarea folclorului din această zonă, va promova diversitatea culturală a fiecărei localități cercetate și va evidenția specificul culturii tradiționale românești în spațiul multicultural al județului.
Echipa proiectului, formată din specialiști în diferite domenii ale culturii tradiționale, angajați și colaboratori ai C.J.C.P.C.T. Cluj, este coordonată de șeful Biroului de cercetare, arhivare, culegere cultură și artă tradiţională din cadrul instituției, cercetător prof. Mircea Cîmpeanu, consultant artistic Adriana Andrei și manager Adriana Irimieș.
„ZONA MONTANĂ A JUDEȚULUI CLUJ. Proiect de cercetare multidisciplinară a culturii tradiționale din județul Cluj, 2020” este primul proiect complex de cercetare şi valorificare a patrimoniului tradițional specific zonei de munte. Acesta se va desfășura în localitățile: Sâncrai, Călățele, Dealu-Negru, Beliș, Mărișel, Mănăstireni, Râșca, Măguri-Răcătău. Prospectarea teritoriului va fi făcută în perioada iunie – iulie 2020 de echipa de specialiști, care va face cercetări în domeniile: folclor literar, muzical şi coregrafic, ocupaţii, meşteşuguri, unelte şi industrie casnică, norme de convieţuire, port popular, grai specific, obiceiuri vechi, artă populară şi artă aplicată, cultură etnică şi antropologie culturală. Pe parcursul etapelor de lucru va fi consemnat stadiul de păstrare a tradițiilor, dar și posibilitățile de reconstituire și restaurare a celor uitate, bogate în elemente de cultură imaterială de patrimoniu local.
Zona Montană a județului Cluj este situată în jurul munților Vlădeasa, Gilău şi Muntele Mare. Din perspectivă etnografică, urbanizarea redusă și accesul dificil au fost factorii unei mai bune conservării a civilizației tradiționale specifice locului. Astfel, arealul etnografic se identifică încă prin arhitectura tradițională, specifică civilizației lemnului, prin portul tradițional, îmbrăcat cu mândrie la marile sărbători religioase de peste an, prin obiceiuri unice, precum „Colindatul cetei junilor din Mărișel”, inclus în Patrimoniul cultural mondial UNESCO, prin șezătorile de iarnă, cunoscute sub denumirea de „habă” și prin jocul satului, numit „Conacul de la Mărișel”. În acest context, la finalul cercetării, vor rezulta mai multe produse culturale atractive și diverse, care vor duce la creșterea interesului pentru cultura tradițională, printre care:
- un film documentar care va promova individualitatea etnologică a arealului cercetat;
- CD audio cu un bogat repertoriu instrumental din zona de munte;
- expoziţii permanente de fotografie, vernisate în trei localități din arealul cercetat și o expoziţie temporară la Cluj-Napoca, pentru a stimula interesul publicului din mediul urban pentru civilizația tradițională;
- reconstituiri de obiceiuri tradiționale, prin implicarea directă a comunităților, jocul satului șezătoarea și ghicitul de noroc;
- volum tipărit, dedicat culturii tradiționale din Zona Montană a județului Cluj;
Toate acestea vor constitui subiectul unor prezentări și lansări de produse culturale în a doua parte a acestui an, dovedind existența certă a unui bogat fond cultural istoric pe teritoriul montan al județului Cluj.
Proiectul este realizat în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga” Cluj-Napoca, Primăria oraşului Huedin şi Asociaţia „Junii Vlădesei”. Colaboratori în proiect: Asociaţia culturală „Mărişana”, Muzeul Judeţean Mureş, Muzeul Etnografic al Transilvaniei Cluj, Primăriile Mărişel, Râşca, Mănăstireni, Beliş, Călăţele şi Sâncrai, cercetători şi specialişti din diferitele domenii ale culturii tradiţionale.