Opinion · 815 · 24.01.2023

ANALIZA- Cristian MATEI, primarul în exercițiu, VA CÂȘTIGA ,,fluierând” alegerile locale din 2024. Iată de ce!

By REDACȚIE
ANALIZA- Cristian MATEI, primarul în exercițiu, VA CÂȘTIGA ,,fluierând” alegerile locale din 2024. Iată de ce!

CRISTIAN OCTAVIAN MATEI PNL, primar în exercițiu, va câștiga ,,fluierând’' alegerile din 2024. De ce?

Ne aflăm la mijlocul mandatului 2020-2024, o perioadă propice pentru a analiza statusul, dar mai ales tendințele vieții politice, tendințe ce pot contura câștigătorul alegerilor locale din 2024 pentru funcția de primar al muncipiului Turda, Câmpia Tuzii si a celorlate UAT-uri din zona limitrofă celor două muncipii. Psihologia politică este, după unii autori o tendință modernă a psihologiei cu mare potențial de a devenii o ramură de sine stătătoare a acestei științe (Slama-Cazacu 1999).

Liderii politici trebuie să înțeleagă că în ultimii 15 ani de zile, societatea românească trece printr-o continuă schimbare socială, că ultimii doi ani de pandemie COVID 19, si chiar criza războiului din Ucraina, au schimbat normele de viață, obiectivele personale, iar toate aceste schimbari însumate se lovesc de o mentalitate colectivistă, asistențială, în care statului reprezentat de autoritatea publică (primar, primarie, consilii locale etc) i se atribuie roluri pe care aceste instituții nu si le pot asuma.

De asemenea, virtualizarea spatiului social, a emotiilor personale vor crea premisele ca alegerile din anul 2024 să fie total atipice, cu surprize greu de anticipat. Nivelul de trai în scădere, determinat de criza economică actuală vor influența covârșitor percepțiile electoratului raportat la autoritățile publice în exercițiu si nu numai.

În consecință:

Ce trebuie să stim de la început este si faptul ca vor fi primele alegeri ce vor avea loc în același an cu cele parlamentare și locale după 2008 și cu cele europarlamentare după 2014, fiind prima dată când toate cele 4 alegeri se desfășoară în același an.

Bătălia pentru TURDA în 2024

CRISTIAN OCTAVIAN MATEI PNL, primar în exercițiu, va câștiga ,,fluierând’' alegerile din 2024. De ce?

Aflat pe un trend crescător, cu o dinamică constantă, Cristian Matei câștigă alegerile în anul 2016 cu 4532 de voturi- 25,47% din sufragii, iar în anul 2020 este reconfirmat primar cu 7794% voturi- 49,47%, fapt ce indică o creștere semnificativă a intentiei de vot.

Asfaltarea unui număr semnificativ de strazi, proiectele impelementate din fonduri europene, modernizarea managementului din administratia locală, proiectele de viitor au generat la nivelul mentalului colectiv al turdenilor faptul ca municipiul Turda se dezvoltă si se află pe un drum bun, condiții propice ca primarul Cristian Matei să acumuleze noi voturi si să câștige un cu ușurință un nou mandat de primar.

2. ADRIAN TEBAN USR, consilier local în exercițiu: USR Turda îl pregătește pe consilierul local Adrian Teban pentru o candidatură la Primăria Turda, în 2024. Informația a fost transmisă de jurnalistul Horea Hudrea, un apropiat al USR-iștilor în campaniile trecute.Informație transmisă de presa turdeană

T9, USR, considerat curentul de opinie sau proiectul politic ca fiind principalul oponent/pretendent, alternativă la actuala administratie locală turdeană, se află pe un trend descrescător, pe deoparte datorită tendințelor naționale USR, care se află în scădere, pe altă parte, faptul că condidatul independent sustinut de T9 USR în anul 2016 acumulează 3682 de voturi- 20,69%, iar în anul 2020, scade la 2572 voturi-16%, fapt ce demonstrează că bazinul electoral USR -T9 nu este capabil să propulseze un primar.

Lipsa expunerii mediatice a posibilului candidat ADRIAN TEBAN născut prematur si imatur politic, si a faptului că gruparea de oameni de faceri/agricultori care sunt dispunsi să investească bani mulți si să susțină proiectul USR, ,,proiect” care pare a fi unul mai ocult decât politic si transparent…și a strategiei de a finanța presa, canale de comunicare socia media care să ofere atacuri si denigrarea actualului primar, fac ca șansele unui proiect politic să fie aproape inexistente.

3. ADRIAN NAP, consilier local si presedinte PMP Turda: Posibil candidat la funcția de primar, cu mențiunea că după unele zvonuri, acesta ar cocheta cu o altă formațiune politică, si că s-ar teme să-și asume o candidatură.

PMP Turda cu un rezultat bun la alegerile locale din 2016 si 2020, partener de guvernare locală a actualului primar în mandatul 2016-2020, și cu o schimbare de optică în mandatul actual, pozitionandu-se ca un critic permament, un fel de ,,Gică-contra’’ al actualei administrații locale de la Turda, transformând dezbaterea publică într-un bâlci social-media. PMP se află în tatonare si cautarea unei solutii pentru alegerile locale din 2024, posibil sub sigla unui alt partid/alianță, o stare de ambiguitate ce nu le oferă șansa de a fi o alternativă câștigătoare, mai de grabă o dorință de supraviețuire politică.

4. RĂZVAN CIORTEA, actual subprefect de Cluj, fost consilier local PSD, cu un rezultat de 1322 voturi- 8,37% la alegerile din 2020, se preconizează a fi candidatul PSD la funcția de primar.

Plecând de la faptul că bazinul social democrat din Turda la ora actuală este insuficient pentru a câștigă alegerile locale de la Turda, Răzvan Ciortea are nevoie de o echipă puternică, determinată, cu un mesaj conturat si centrat pe problemele specifice categoriei ,,salariaților” pentru a cristaliza voturile nemulțumiților de stânga, astfel încât să reprezinte în 2024 o alternativă politică pentru Turda, fapt foarte puțin probabil.

Analiza de față propune o scurtă trecere în revistă a principalilor actori politici, a tendințelor ce se preconizează din punct de vedere electoral, dintr-o perspectivă psiho-socială. Din aceste motive această analiză poate fi cel mult un punct de plecare în analiza ulterioară a dinamicilor politice zonale si poate oferi o imagine, un tabloul ce poate contura rezultatele alegerilor locale din 2024.

va urma

BACK TO TOP