Opinion Development Media Center · 184 · 16.06.2022

Andrei Leonte: *Importanţa exerciţiului fizic pentru integrarea socială a tinerilor cu dizabilități din Câmpia Turzii.

By REDACȚIE
Andrei Leonte: *Importanţa exerciţiului fizic pentru integrarea socială a tinerilor cu dizabilități din Câmpia Turzii.

Interesul meu pentru această categorie defavorizată a populației s-a conturat de-a lungul anilor de facultate și înorele de practică desfășurate în diferite organizații și instituții. Prin această lucrare doresc să prezint integrarea socială a persoanelor cu handicap prin intermediul sportului și să lupt împotriva oricăror forme de discriminare din viața socială, culturală, profesională, familială, politică și sexuală a acestora. Doresc ca fiecare cetățean cu handicap să fie integrat în viațasocială pe deplin, să poată trăi independent și să aibe aceleașidrepturi ca și ceilalți cetățeni.

Dorința de a afla mai multe informații despre problemele cu care se confruntă această categorie defavorizatăa populației și posibilitățile integrării și adaptării acestora însocietate au adus un motiv suplimentar alegerii acestei teme.
Scopul lucrării de cercetare si intervenție este integrarea persoanelor cu nevoi speciale în societate prin intermediul sportului și participarea acestora cu șanse egale și drepturi depline în societate, eliminarea barierelor și construirea unui mediu prietenos care să excludă sau să micșoreze inegalitatea de șansă.

La vârsta adolescenţei lipsa exerciţiilor fizice influenţează sănătatea fizică şi psihică, iar practicarea exerciţiile fizice reduc probabilitatea ca un adolescent să se implice în comportamente riscante. Beneficiile pe care le oferăexerciţiile fizice practicate în mod regulat sunt forţa şi rezistenţa îmbunătăţită, o sănătatea mai bună a oaselor şi muşchilor, reducerea stresului şi anxietăţii, controlul greutăţii, precum îmbunătăţirea stimei de sine şi a stării de bine. (Papalia D.E., Olds, S. W. & Feldman R. D., 2010 pag. 362)

În cazul persoanelor cu deficiențe, practicarea exercițiilor fizice este folosită ca metodă de a diminua consecințele negative pe care deficiența le are asupra dezvoltării personalității unui copil. (M. Stănescu, In Asistență, consiliere și intervenții psihomedicale în sport și kinetoterapie, pag. 262)

BACK TO TOP