Politica · 102 · 06 Ianuarie 2019

Anul 2019: un an al reconfigurării viitorului european care cu siguranță va fi mai bun!

Anul 2019: un an al reconfigurării viitorului european care cu siguranță va fi mai bun!ariesnew.ro

Anul 2019: un an al reconfigurării viitorului european care cu siguranță va fi mai bun!

Sub președinția română a Consiliului Uniunii Europene, se vor dezbate o serie de dosare importante și se vor lua decizii cu impact major la nivel european. Noul an începe cu un program încărcat în agenda Parlamentului European. În plenul Parlamentului, vom continua să dezbatem viitorul Europei cu liderii UE, iar primii lideri care se vor adresa plenului în noul an sunt prim-ministrul spaniol Pedro Sanchez, prim-ministrul finlandez Juha Sipilä și prim-ministrul italian Giusseppe Conte.

Pe 9 mai, la Sibiu, România va găzdui un summit informal al Consiliului European în cadrul căruia liderii statelor membre vor discuta despre planurile privind viitorul UE. Aceasta va fi prima lor întâlnire după retragerea Marii Britanii din UE și ultima înainte de alegerile europene care vor avea loc în perioada 23-26 mai. În prima parte a acestui an, europenii vor alege 705 eurodeputați care vor alcătui noua legislatură în cadrul căreia se va alege noul președinte al Comisiei Europene.

Bugetul pe termen lung al UE, Autorizarea pesticidelor, dar și Acordurile de liber schimb reprezintă dosare importante ce vor fi dezbătute în primele luni ale acestui an. Parlamentul și-a stabilit prioritățile pentru Cadrul Financiar Multianual (2021-2027), și a solicitat Consiliului începerea negocierilor. Noi, eurodeputații, dorim să se ajungă la un acord pe această temă înainte de alegerile europene, pentru a preveni afectarea programelor europene. De asemenea, un acord întârziat ar putea duce la pierderi de locuri de muncă. În ianuarie, Comisia specială pentru procedura de autorizare a pesticidelor (PEST) va prezenta un raport în care va solicita standarde mai ridicate pentru asigura un nivel ridicat de protecție a sănătății umane și a animalelor, dar și pentru protejarea mediului. În martie, Parlamentul va discuta despre acordurile de liber schimb ale UE cu Singapore și Mexic. Singapore este un partener comercial cheie al UE care găzduiește peste 10.000 de companii europene. Acordul de liber schimb UE-Singapore va elimina aproape toate tarifele și va simplifica schimburile comerciale.
În acest an, Uniunea Europeană va putea fi consolidată, prin trasarea unui viitor clar, în care cetățenii să fie mai aproape de Uniune, iar Uniunea mai aproape de cetățeni!
Foto: Europarl

ziare & stiri