Facebook Scan · 2114 · 22 Noiembrie 2018

Asistentă medicală: ,,Odată un băiat a tras dintr-o țigară din asta și a căzut lemn". Am încercat să-i avertizez pe cei din Primărie, departamentul Asistență Socială. Nimeni n-a vrut să asculte!

Asistentă medicală: ,,Odată un băiat a tras dintr-o țigară din asta și a căzut lemnariesnew.ro

Asistentă medicală: „Odată un băiat a tras dintr-o țigară din asta și a căzut lemn”

E greu să identifici substanțe noi pe piața drogurilor din România, componența lor chimică diferă de la un producător la altul și se poate modifica de la o zi la alta. Însă siguranța cu care reprezentanții agenției afirmă că dealerii au fost arestați și că situația e astfel sub control e contrazisă de realitățile din teren.


Iar asta o știe cel mai bine Mariana Dumitru, asistent medical coordonator la Ambulanța Câmpia Turzii, prin mânile căreia au trecut zeci de adolescenți loviți de Zombie. Ne întâlnim la singura cofetărie-cafenea din centrul orașului, unde pe aceeași terasă își beau cafeaua ofițeri din poliția orașului și dealeri din zonă.


Femeia îi știe pe toți după numele mic. Ar fi și imposibil, după o viață petrecută pe ambulanță în orașul ăsta. „Drogul ăsta și-a făcut apariția la noi în Câmpia vara asta. Aproape zilnic vedeam tineri pur și simplu paralizați pe stradă sau prin parcuri”, îmi spune asistenta.E greu pentru personalul medical să intervină în astfel de cazuri, iar o statistică oficială nu există din mai multe motive. „Noi suntem chemați la cazuri de posibili drogați. Niciodată nu știm exact cauzele pentru care o persoană se manifestă așa și nu presupunem că e neapărat sub influența drogurilor. Dar asta în cazurile fericite, când mai sunt acolo până ajungem noi. Mulți fug, când văd o ambulanță sau mașina poliției”, îmi spune femeia.

„Pe cei mai mulți tineri i-am văzut în halul ăsta în timpul meu liber, când îmi plimb cățelușa prin parc. L-am văzut odată pe un băiat cum a tras dintr-o țigară din asta și a căzut lemn. Chiar în fața blocului meu. L-am întors, ca să nu vomite și să nu se înece. Când sunt pe ambulanță, tot ce le putem face e să le punem o perfuzie cu glucoză. Cam atât.”


Femeia nu s-a limitat doar la asistență medicală. A încercat să-i avertizeze pe cei din primărie, în special de la departamentul Asistență Socială, cu privire la ce se întâmplă. Nimeni n-a vrut să asculte. Îmi povestește de cazul unei mame cu trei copii. Unul de 13, altul de nouă și unul de patru. Cel de nouă ani a început să tragă prenadez și ușor-ușor a luat-o pe legale. „Când femeia s-a dus la Protecția Copilului, cei de acolo au trimis-o la plimbare pe motiv că le dă de lucru”, îmi spune asistenta medicală.Băiatul de nouă ani care bagă „doar prenadez, nu și alte minuni”

Ca să mă conving că până și copii de nouă ani au început s-o ardă pe legale, Mariana Dumitru mă duce la adresa femeii dintr-un bloc muncitoresc de la marginea orașului. La ușă răspunde un bărbat tatuat, la bustul gol și buhăit de somn. Mă măsoară din cap până-n picioare, iar când îi spun cine sunt și ce vreau, își întoarce capul și o strigă pe femeie, apoi pleacă plictisit spre canapeaua din fața televizorului. Ușa rămâne larg deschisă și din hol cel mic mă privește nedumerit. Într-un final, cu ochii cârpiți de somn își face apariția și Liliana, mama celor trei copii.„Ăsta de nouă ani a venit într-o zi mai amețit acasă și mi-am dat seama că a luat ceva. L-am bătut, după care m-am dus și le-am dat vreo două și ălora cu care umbla. Toți se droghează pe aici. Nu mai e unul limpede la minte”, îmi spune femeia.


Dar când vine vorba de Zombie, nu recunoaște, îmi spune că băiatul ei de numai nouă ani a consumat „doar prenadez, nu și alte minuni”.


Nu am putut s-o contactez pe asistenta socială căreia i-a fost semnalat cazul, Tamara Vasinc, de la Asistență Socială Câmpia Turzii, în ciuda insistențelor mele. La prima încercare, era în concediu, apoi nu a mai fost de găsit la telefon.

sursa:https://www.vice.com/ro/article/vbabqy/de-ce-pustii-din-romania-se-prajesc-cu-legale-pana-la-lesin?fbclid=IwAR1h8wzCuSnkkTXkw-IXEpR9d0CAHONvM5_DDuwuA7GO4zGUFV3ZQOoKaiY