Cozmin Sașa - Pro România
Remus Lăpușan - Pro România
Mircea Irimie - Pro România
Actualitate · 392 · 31 Martie 2019

Asocierea contează și pentru fermierii din zona Jiboului!

Asocierea contează și pentru fermierii din zona Jiboului!ariesnew.ro

Asocierea contează și pentru fermierii din zona Jiboului!

Deși am ajuns la spartul târgului, am participat la conferința organizată de asociația AGRICOOP, unde am avut ocazia să discut despre asocierea din agricultură, cu fermierii din zona Jiboului. Asociația AGRICOOP a demarat un proiect cofinanțat din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală care constă în promovarea serviciilor de consiliere în rândul producătorilor agricoli cu scopul de a facilita asocierea acest...ora în societăți cooperative agricole sau grupuri de producători. De asemenea, asociația sprijină întocmirea planurilor de afaceri pentru dezvoltarea acestora și concentrarea producției membrilor în vederea creării de noi oportunități de dezvoltare economică prin atragerea unor avantaje locale, zonale sau regionale și folosirea puterii colective în scopul creșterii prosperității membrilor, a familiilor lor și comunităților din care fac parte.

Încă din primul an de mandat ca europarlamentar, am lansat campania „Asociază-te! Doar așa vei deveni mai puternic!”, având deja o tradiție de cinci ani. Prin această campanie, am încurajat fermierii în demersurile de a se asocia în diferite forme asociative, cu scopul de a atrage mai multe fonduri europene și de a obține accesul mai facil pe piețele de desfacere. În România sunt 3.756.000 de ferme mici (cu valoare standard sub 8000 euro), care reprezintă 96,7% din totalul exploataţiilor agricole. Participarea la formele asociative în ţara noastră este însă foarte scăzută, sub 1% din fermierii români făcând parte din forme asociative. Spre comparaţie, în UE media de organizare este de 34%.

Asocierea într-o formă de cooperare agricolă modernă prezintă multiple beneficii. Avantajele economice nu sunt puține, fermierii având posibilitatea să acceseze mai ușor fondurile europene, să negocieze un preț mai bun al produselor, să-și extindă producția, având acces la informație, inovație, la proiecte de colaborare în vederea înființării de noi ferme și dezvoltarea celor existente. Avantajele sociale ale asocierii derivă din creșterea capitalului social, se consolidează sentimentul de apartenență la comunitate, se creează lideri în agricultură care reprezintă intereselor fermierilor.
Dragi fermieri, nu mai așteptați! Prin asociere, într-adevăr veți conta! Vă asigur că voi continua campania „Asociază-te! Doar așa vei deveni mai puternic!” și vă voi sprijini și încuraja în eforturile voastre de asociere, astfel încât vocea voastră să fie auzită la nivel național și european! A scris Daniel BUDA pe pagina sa de facebook