Psychology · 334 · 08.06.2023

Barbarie și ideal în fenomenul politic -by psiholog Petre Popp

By REDACȚIE
Barbarie și ideal în fenomenul politic -by psiholog Petre Popp

Pentru a avea o viziune asupra lucrurilor petrecute într-o comunitate și mai ales pentru a înțelege deficiențele și eșecul unei conduceri agresive, buni prieteni, vă propun o analiza rațională și corectă asupra unei metafore sau mai bine zis a unei parabole psihologice.
"Barbarie și ideal" sunt două noțiuni care se situează în punctele extreme ale unei civilizații, adică intervalul sau mai bine zis drumul de la o colectivitate primitivă, instinctivă și agresivă, la o comunitate civilizată, principială, bazată pe ideal: "binele cetățeanului".
Când lucrurile nu merg într-o comunitate, apare în mod invevitabil nemulțumirea urmată de grijă și apoi de dorința de a înțelege ce se întâmpla, iar într-un final, explicațiile.
Trecând la lucruri practice putem spune că viața socială, economică și politica a vremurilor noastre, este caracterizată printr-o agresivitate perpetuă, cultivată cu ușurință prin toate mecanismele social-media. Discursul personalităților publice este centrat pe ideea binelui comun și pe combaterea adversarului politic prin defăimare și atac la persoană.
Întâlnesc aproape zilnic persoane care mă întreabă direct, ce se întâmplă cu orașul nostru? De ce este așa? ... trebuie făcut ceva!... e prea multă dezbinare! Recunosc că este foarte dificil să dai explicații simple la un fenomen mai complex, mai ales în contextul în care cetățenii așteaptă un răspuns clar, concis și direct.
În primul rând cred că ar trebui să deschidem ochii mai bine, să analizăm cu rațiune și logică oferta oamenilor politici si mai ales să înțelegem că perfomanța nu se poate face decât cu oameni profesioniști, pregățiti și care au demostrat aceste lucruri în cariera lor.
Un amănunt pe care ar trebui să-l reținem este acela că barbaria, este cauza primordială a violentei, agresivității și incapacității de a fi ideal, adică bun!
Va urma...

BACK TO TOP