News · 131 · 13.10.2022

Baza 71 Aeriană - Cross Landing 2022

By REDACȚIE
Baza 71 Aeriană - Cross Landing 2022

În perioada 10-13 octombrie s-a desfăşurat exercițiul bilateral româno-ungar Cross Landing 2022, în două poligoane din Ungaria: Dóc şi Szentes, iar în România pe aerodromul Giarmata şi în poligon Chişoda. Gazda acestui exercițiu care implică cooperare în domeniul militar, între cele două state membre NATO, este Escadrila 712 din cadrul Bazei 71 Aeriene.
Conform protocolului adițional semnat între România şi Ungaria, la 24 septembrie 2004, privind cooperarea între forțele aeriene în situații de urgență, exercițiul are ca scop antrenarea personalului din Forțele Aeriene ale României şi Ungariei, în aplicarea procedurilor si tacticilor specifice misiunilor de SAR şi MEDEVAC şi care presupun acțiunea în zona frontierei comune.


În cadrul exercițiului se urmăreşte realizarea schimbului de experiență în aplicarea tacticilor, tehnicilor si procedurilor specifice misiunilor de căutare salvare şi evacuare medicală.
În cadrul exercițiului Cross Landing, echipa medicală a Bazei 71 Aeriene a îndeplinit cu maxim de profesionalism obiectivele stabilite în desfășurarea acțiunilor specifice scenariului tactic.

Doamna locotenent Carmen Balog ne-a spus câteva cuvinte despre participarea în cadrul acestui exercițiu:"Acesta a fost gândit ca o situație critică, în care se aflau victime multiple, care au fost inițial localizate și ulterior, echipa medicală a intervenit prin acordarea de prim ajutor și evacuarea persoanelor rănite. Coordonarea întregii mișcări, pe partea medicală, a fost realizată de către personalul MEDEVAC din cadrul echipei prezente la desfășurarea exercițiului."
Astfel, interoperabilitatea la nivel medical cu partenerii din țara vecină, precum și intensificarea pregătirii medicale în conformitate cu standardele NATO în vigoare au dus la îndeplinirea cu succes a misiunilor.

📸✍️ Adela Oltean

BACK TO TOP