History · 1098 · 06.11.2022

*BUCINĂ FABICA* de la Câmpia Turzii

By PETRE POPP
*BUCINĂ FABICA* de la Câmpia Turzii

,,BUCINĂ FABRICA!” 🔊 (Bucină vaca lui Stanatiev)

A fost odată ca niciodată, un lucru inedit pentru zilele noastre, un semnal, o sirenă, precum spuneau local localnicii ,,bucină fabrica!”, era semnalul care se auzea de la ,,Industria Sârmei” în tot orașul, și vestea de trei ori pe zi, începând de la ora 5.45 și 7.oo dimineața, la ora 15.oo și ultimul semnal la ora 23.oo, schimbul turelor în fabrică. Adică acele trei schimburi, de ziua (schimbul I), de după amiază (schimbul II) și de noaptea (schimbul III)! Puțini știu de unde provine acest obicei și cine la folosit pentru prima dată.
Fabricile ,,Ford” din America au început cu acest mod de a semnaliza programul de munca de 8 ore, fapt implementat pentru prima oară în industrie de către Henri Ford, preluat și în Europa (Anglia, Germania, Franța). Și în România încă din perioada interbelică, iar la Câmpia Turzii, începând cu 1921.
Un motiv lesne de înțeles este că în acea perioadă putine ceasuri de mâna erau la purtător, și prin buncinul fabricii se anunța încetarea muncii pentru un schimb și începerea următorului schimb.
📷 foto: anul 1936- Panoramă cu Uzinele ,,Industria Sârmei” Câmpia Turzii

BACK TO TOP