Opinion · 1746 · 16 Iun 2022

Câmpia Turzii o EPAVĂ! Cine sunt CĂLĂII ORAȘULUI?

By MIHAI CURTEANU
Câmpia Turzii o EPAVĂ! Cine sunt CĂLĂII ORAȘULUI?

Lipsite de politici coerente și de strategii clare, orașele monoindustriale ale României s-au depopulat masiv după 1990. Mai întâi au venit concedierile colective operate la giganții industriali de stat, mult mai mari decât în restul economiei, apoi a urmat plecarea românilor în străinătate.
Cele mai afectate orașe monoindustriale ale României au pierdut 36,6% dintre salariați între anii 2002 și 2020, numărul persoanelor cu un loc de muncă scăzând de la aproape 96.000 până la 60.000, arată cele mai recente date ale Institutului Național de Statistică (INS)
Datele mai arată că, în aceleași orașe, numărul angajaților din domeniul industrial a scăzut mult mai mult, cu 58% în același interval, de la aproximativ 65.000 la circa 27.000.

Orașele monoindustriale sunt cele în care mai bine de 50% din populație gravitează în jurul unei singure ramuri industriale. Acestea pot fi miniere, petroliere, din industria metalelor neferoase, siderurgice sau din domenii precum industria textilă sau cea a lemnului.
În cazul nostru vom vorbi despre Câmpia Turzii o perlă a Transilvaniei transformată astăzi într-o epavă.
Ei bine, cine se face vinovat de această situație în care se află astăzi municipiul Câmpia Turzi.

E greu sa vorbesti despre ceea ce simt oamenii care au lucrat o viata intreaga la Industria Sârmei și apoi la Mechel Campia Turzii mulți trăiesc un coșmar care a fost trăit în toate orașele monoindustriale din Romania si care practic este unul inuman. Nu e doar un vis prost, se intampla în România și s-a intamplat probabil de zeci de ori în țara asta, poate chiar sute. Planul nimicirii statului roman se afla aproape de final, pentru ca mai urmează să ne dăm termocentralele, transportul feroviar si transportul aerian (mai simplu spus CFR si Tarom) și gata c'est fini, c'est fini la comédie

Cine sunt călăii orașului Câmpia Turzii, criminalii metalurgiei romanesti? Niste ruși care poate au dat șpăgi groase politicienilor romani?
Niste oligarhi, kgb-isti care au nimicit metalurgia românească, iar statul român nu a făcut nici cel mai mic demers cel pentru a stopa această afacere paguboasă. Mai mult ca sigur serviciile secrete au un dosar complet despre Mechel/ISCT și ce a făcut în România și nu doar despre Mechel ci probabil știu ce s-a întâmplat exact in fiecare companie romaneasca de stat care a fost privatizata dupa 1989.

Mai pe scurt am fost vânduți la bucată ca piața volantă unde un precupeț isi vinde produsele. România e pe butuci și totul din cauza unor marionete care nu pot fi numiti politicieni și care au fost cu certitudine complici, cel puțin complici morali.
Avem speranțe de mai bine?
Da, cu certitudine da, atât timp cât vom fi mult mai selectivi cu cei care vin și ne primit, acei vânzători de de vise și promisiuni care apar în genere în momentele de campanie electorală.

BACK TO TOP