History · 337 · 10.05.2022

Casina Maghiară - *Magyar Kaszinó*, din Câmpia Turzii.

By PETRE POPP
Casina Maghiară - *Magyar Kaszinó*, din Câmpia Turzii.

Așa cum am mai spus comunitatea maghiară din Câmpia Turzii a contribuit considerabil la dezvoltarea sub toate aspectele, economic, cultural, artistic, meșteșugăresc a orașului nostru.

Încă dinainte de 1915 în Ghirișul de Arieș, funcționa ,,Casina Maghiară” într-o încăpere din sediul vechi al Primăriei, mai apoi din 1919 până prin 1940, într-o casă particulară închiriată, pe actuala strada Andrei Mureșanu. Aici se puteau citi diverse ziare în limba maghiară, la fel și cărți din biblioteca casinei, tot aici coetnici noștri și nu numai aveau posibilitatea să-și petreacă timpul liber jucând: biliard, popice, șah, joc de cărți (celebrul joc ,,66” și filcăi”

Ce trebuie menționat este și faptul că în fiecare lună, execeptând lunile mai, Iunie și Iulie, se organizau tot aici un spectacol al căror conținut era realizat de tineri interpreți de corul bărbătesc, urmat de expunere de temă literară sau chiar de practică agricolă. Uneori erau invitați scriitori și artiști de renume de la acea vreme.

Surse documentare: Dialog cu vârstnici maghiari din Câmpia Turzii, pe care personal i-am cunoscut și aș aminti pe Abraham Balazs, Feher Balazs, Kudlik, Kiss Balint, Smith, Feher Istavan (Pișta)... și lucrarea: Câmpia Turzii, Cultura, Istorie, Civilizatie de Mircea N Nemeș

📷 Foto: perioada interbelică, trupa maghiară de teatru amatori

BACK TO TOP