Information Technology · 123 · 05.10.2022

Ce este un VPN(rețea virtuală privată) și la ce folosește?

By MARIUS PRICOPIE
Ce este un VPN(rețea virtuală privată) și la ce folosește?

O rețea privată virtuală sau VPN este o conexiune criptată prin Internet de la un dispozitiv sau la o rețea.
Conexiunea criptată ne asigură că datele sunt transmise în siguranță și împiedică persoanele neautorizate să intercepteze traficul de date.
Tehnologia VPN este utilizată pe scară largă în mediile corporative, dar are aplicabilitate și în activitățile noastre de zi cu zi.

Cum funcționează o rețea privată virtuală (VPN)?
Un VPN extinde o rețea prin conexiuni criptate realizate prin Internet. Deoarece traficul este criptat între dispozitiv și rețea, traficul rămâne privat.
Prin accesul securizat de la distanță un angajat sau colaborator poate lucra din afara rețelei și se poate conecta în siguranță. Chiar și smartphone-urile și tabletele se pot conecta printr-un VPN.
Prin tehnologia VPN se verifică dacă un dispozitiv îndeplinește anumite cerințe, înainte de a i se permite să se conecteze de la distanță.
Traficul din rețeaua virtuală este trimis în siguranță prin stabilirea unei conexiuni criptate prin Internet cunoscută sub numele de tunel.
Traficul VPN de pe un dispozitiv, cum ar fi un computer, o tabletă sau un smartphone, desfasurat prin acest tunel, este criptat.

În continuare mă voi referi doar la modalitățile de folosire și posibilitățile existente din perspectiva utilizatorului casnic.
Pentru firme exista soluții oferite de către companiile de specialitate.

În general un utilizator privat folosește serviciile VPN pentru anonimitate pe Internet.
Trebuie știut că, în general, aplicațiile care oferă serviciile VPN pentru anonimitate nu sunt gratuite. Unele oferă o cantitate limitată de trafic gratuită, care sunt destul de mică.
De asemenea trebuie știut că viteza de navigare scade foarte mult când este folosită o aplicație VPN pentru navigare.
La o simplă căutare pe net găsiți o multitudine de aplicații de acest gen.
Totuși nu putem fi siguri cât de anonim și securizat este un serviciu de acest gen, gratuit.
De exemplu, îmi amintesc că acum vreo doi ani Avast a colectat datele utilizatorilor și le-a vândut către Google, Microsoft și alte companii.

Ca soluții gratuite de VPN vă pot recomanda două browsere care au integrat acest serviciu:

  • Opera (https://www.opera.com/features/free-vpn)
  • Tor (https://www.torproject.org/)

De asemenea și Mozilla Firefox are în lucru o versiune a browser-ului care va avea integrat serviciul VPN, nu știm dacă și acesta va fi gratuit.

O situație în care un utilizator ar dori conectarea la o rețea VPN sigură ar fi atunci când se conectează la rețele publice WiFi gratuite.
Chiar dacă aceste rețele au parolă de conectare nu putem fi siguri, astfel încât de exemplu, să efectuam o tranzacție financiară prin intermediul ei.
În aceste situații este recomandat să folosim obligatoriu o conexiune VPN.
De asemenea când ne conectăm la rețeaua de acasă este indicat să folosim o conexiune VPN, decât să folosim clasicul port forwarding.
Populară este conectarea la sistemul de supraveghere video de acasă. Recomand instalarea unui router care suportă opțiunea VPN.
Există routere la prețuri accesibile din din gama TP-Link, Asus, Mikrotik, și altele.
Nu doresc să fac reclamă nici unui model de router sau firmelor care le comercializează.
Ele nu sunt greu de găsit și fiecare din voi pot alege modelul în funcție de buget, necesități, etc.

Vă doresc navigare plăcută și sigură

Marius Pricopie

BACK TO TOP