Investigation · 655 · 01.03.2022

Ce înseamnă 1% șomaj în Câmpia Turzii? Un indicator manipulat politic/demagogic! Realitatea bate facebook-ul!

By REDACȚIE
Ce înseamnă 1% șomaj în Câmpia Turzii? Un indicator manipulat politic/demagogic! Realitatea bate facebook-ul!

Un inidicator de manipulare nu trebuie să reflecte realitatea pentru a fi util! Foarte des și doar în sens pur propagandistic/politic auzim că actualii edili de la Câmpia Turzii au reindustrializat orașul, au revoltat problema locurilor de muncă, șomajul a atins cota de 1%. Toată lumea are de muncă! Cei drept nu e de mirare că de un mandat si jumătate avem parte doar declarații galactice, să ne amintim câteva din năstrușnicile ,,realizări’’, și anume: *Marea Asfaltare*, *Câmpia Turzii s-a trezit la viață*, *Turism la Câmpia Turzii, 3000-4000 de turiști prin *Festivalul Peștelui*, Racoșa navigabilă*, toate realizate doar pe facebook si în mintea postacilor de serviciu, realitatea însă îi contrazice. O vedem în fiecare zi, pe teren, adică în viața reală.

Revenind la lucruri serioase hai să vedem ce înseamnă acest procent de 1% șomaj, fac mențiune că nu am verificat dacă procentul este unul real, plec de la premisa că măcar acest procent nu este o dezinformare. În realitate procentul de șomeri este acela al persoanelor aflate în perioada când primesc indemnizația de șomer!

Pe ce perioada se acordă indemnizația de somaj?

Indemnizatia de somaj se acordă șomerilor pe perioade stabilite diferențiat, în funcție de stagiul de cotizare, după cum urmeaza:

* 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin de 1 an;

* 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin de 5 ani;

* 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.

În consecință, după perioada de maxim un an, chiar dacă persoana nu și-a găsit un loc de muncă nu mai primește șomaj (indemnizație) deci nu se mai află în procentul statistic al șomajului. Cu alte cuvinte acest procent nu reflectă persoanele care nu au un loc de muncă, ci al acelora care mai iau șomaj. Iar acest indicator scade în mod firesc după finalizarea perioadei de 12 luni, stadiu maxim de acordare a indemnizatiei de șomaj. Asta nu înseamnă că șomerul și-a găsit un loc de muncă, ci doar că iasă din calculul procentual al șomerilor.

Dacă luăm în calcul faptul că prin 2013 au fost disponibilizați peste 2300 de muncitori de la ISCT și al tinerilor peste 16 care trăiesc din salarul și pensia părinților o să realizăm că situația în Câmpia Turzii la ora actuală este una destul de incertă. Însă oficial o ,,ducem bine’!

BACK TO TOP