Așa cum viața economică, socială, profesională și politică a secolul XX, a gravitat în jurul marelui operator economic ,,Uzinele Industria Sârmei”, tot la Câmpia Turzii, în secolului XIX se petrecea în jurul celui mai bogat om din urbea noastră, este vorba de lordul englez John Paget, (Ionnu Anglu’) cum îi spuneau băștinași. Născut în marele Imperiu Britanic, mai precis Paget s-a născut în Loughborough, ca fiu al lui John Paget și Anne Hunt. Și-a început studiile în Manchester, a urmat Colegiul Unitarian din York, iar apoi a făcut studii de medicină. A călătorit mult în Europa. S-a căsătorit baroneasa maghiară Polixena Wesselenyi Banffy (născută de Hadad), soția divorțată a baronului Ladislaus Banffy, la 15 noiembrie 1836, după care se stabileste la Câmpia Turzii, unde la 10 aprilie 1892 trece la cele veșnice.
Iată ce găsim în cronicile bisericești ale preotului de confesiune greco-catolică Alexandru Petru Vlassa,
la însemnările de la rubrica "Reflexii" ale aceluiaşi protocol ne introduc în chiar viaţa istorică a orăşelului de pe Arieş din epocă, de la întâmplări extraordinare, la fapte şi cauze "banale" de moarte, nelipsind nici pitoreşti observaţii moralizatoare. Aflăm astfel despre întâmplări ieşite din comun. "În anul 1863, 30 ianuarie stil nou, s-au îngropatu o cerşitoare, anume Bocsa Anna, care s-au găsitu moartă în coteţile lui Paget Anglu (Englezul). Precum se spune au fost din Bistra" – scrie preotul Vlassa. La 1 iunie 1863, a murit o tânără de 26 de ani, "în boala de apă" şi care "Au fost o muliere săracă şi au şieyut în Hodaja lui Paget Janos, de origine au fost de la Sancraiu, cu numele Paraschiva"4. (numele de familie nici măcar nu se cunoştea). S-ar părea că "toate drumurile duc spre" ... curtea lordului Paget, şi nu este departe concluzia de adevăr, întrucât în jurul curţii sale şi a puterii ei economice gravita atunci o întragă lume de slujitori, meseriaşi, oficiali, oameni sărmani.”
Tot aici, la Câmpia Turzii, John Paget și-a construit un cocan în stil englezesc ,,Conacul Alb”, denumit așa de locuitori după tencuială de culoare albă și acoperișul roșu, un fapt rar întâlnit în acele vremuri în zona noastră, astăzi edificiul este in patrimoniul statutul român și are ca destinație ,,Clubul Copiilor”, pe vremea copilăriei mele ,,Casa Pionierilor”.
Câteva lucruri pe care vreau să le menționez sunt si acelea că datoram foarte multe acestui lord englez, spre exemplu este cel care prin influența sa economică si politică a determinat autoritățile austro-ungare să construiască linia de cale ferată pe la Câmpia Turzii si nu pe la Turda, un fapt foarte important, dacă luăm în coniderare că unul din factorii ce a determinat ca în anul 1920, fabrica Industria Sârmei să fie construită la Câmpia Turzii.
Despre Paget se pot spune multe, dar asta într-o altă postare!
Fie-i memoria binecuvântă!
📷foto 2015-Alin Pop- ,,Conacul John Paget Câmpia Turzii”, azi ,,Clubul copiilor”.