History · 2502 · 28 Mai 2022

*CELE MAI VECHI FAMILII DE ROMÂNI DIN CÂMPIA TURZII*

By psiholog PETRE POPP
*CELE MAI VECHI FAMILII DE ROMÂNI DIN CÂMPIA TURZII*

Câmpia Turzii este o consecință a unirii, în anul 1925, a două localități, Ghirișul de Arieș și Sâncrai, fapt consimțit de localnici și legiferat prin Decret Regal. Pentru a putea contura un profil psihologic al ghișanului, al băștinașului, este important să ne concentrăm atenția asupra numelor familiilor vechi de români și maghiari din Ghiriș și Sâncrai, adică istorii, mentalității, identități, fapte, locuri, oameni.
Numele celor mai vechi nume de familii, au fost consemnate în condicile bisericești,…de aici aflăm că:
Câmpean, Bălgărădean, Mândruț, Oltean, Vlasa, Coroi, Vescan, Copil, Coltor, Melentie, Crișan, Duca, Sabou, Nemeș, Moldovan, Sebeni, Mafteiu, Sălăgean, Pintea, Căpușan, Hoportian, Moisă, Rusu, Stoica, Mureșanu, Mascașan, Chioreanu, Haiducu, Morariu, Adam, Chiorean, Suciu, Oros, Groza, Deacu, Degeabu…sunt familii vechi începând cu anul 1848

,,În octombrie 1849 se aleg în comisia reprezentativă de 13 juraţi a oraşului şi români (Lica Câmpean, Ioan Oltean, Tănasie Mândruţ), precum şi în alte funcţii (Iuon Bălgărădean, Iuon Câmpean, Loghin Mândruţ, Mitru Mândruţ)”.

Mentionez că numele de familii vechi, descoperite în conscripțiile bisericești, sunt începând cu secolul XVII, adică mai precis începând cu anul 1610, și se referă doar la familiile plătitoare de impozit Imperiului Hazburgic. Ceilalți, iobagi, sau fără vreo proprietate nu au fost consemnați! De asemenea, scrierea numelor a suferit modificări în timp conforme cu evoluția gramaticală a limbii române.
Cele mai vechi nume de familii din sec. VII, au fost: Câmpean, uneori scris Kinpian, Bălgărădean, Mândruț(iu), uneori scris Mândrutz, Mascașan, Vlassa…

BACK TO TOP