News · 77 · 15.10.2022

Centenarul Încoronării primilor doi monarhi ai României Mari, Regele Ferdinand I şi Regina Maria, a fost sărbătorit la Alba Iulia, prin ample manifestări religioase şi culturale.

By REDACȚIE
Centenarul Încoronării primilor doi monarhi ai României Mari, Regele Ferdinand I şi Regina Maria, a fost sărbătorit la Alba Iulia, prin ample manifestări religioase şi culturale.

Centenarul Încoronării primilor doi monarhi ai României Mari, Regele Ferdinand I şi Regina Maria, a fost sărbătorit sâmbătă, 15 octombrie 2022, la Alba Iulia, prin ample manifestări religioase şi culturale. Mulţimile de participanţi la eveniment au fost binecuvântate de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Părintele Patriarh Daniel a ajuns la Alba Iulia încă de vineri seara, 14 octombrie, fiind întâmpinat pe Aeroportul Internațional „Avram Iancu” din Cluj-Napoca, în jurul orei 19:30, de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, și de Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, alături de delegațiile celor doi ierarhi.

Cetatea Alba Iuliei a redevenit loc de pelerinaj, la patru ani de la Centenarul Marii Uniri, pentru mii de români din întreaga ţară veniţi să cinstească memoria celor doi monarhi încoronaţi la Catedrala Reîntregirii din inima ţării. Îmbrăcaţi în costume populare, cu steagul României în mâini, românii ajunşi în cetatea Alba Iuliei au avut posibilitatea să se roage la slujbele săvârşite în această zi, să afle mai multe despre momentul istoric al încoronării şi să-i vadă pe reprezentanţii Casei Regale a României.

Programul din ziua în care s-au împlinit 100 de ani de la istoricul moment al încoronării Regelui Ferdinand I şi a Reginei Maria a început la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia, lăcaşul de cult ridicat în perioada 1921-1922 pentru evenimentul care avea să consacre unirea românilor realizată cu multă jertfă şi eroism la 1 decembrie 1918. Sfânta Liturghie din ziua Centenarului Încoronării a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, împreună cu arhipăstorii eparhiilor sufragane Mitropoliei Ardealului: Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, Preasfinţitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, Preasfinţitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei, şi Preasfinţitul Părinte Nestor, Episcopul Devei şi Hunedoarei. Alături de ierarhi s-a aflat un sobor de preoţi şi diaconi, format din cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia şi membri ai Administraţiei eparhiale din Arhiepiscopia Sibiului şi din Arhiepiscopia Alba Iuliei.

Sfânta Liturghie a fost urmată de un Te Deum oficiat în faţa Catedralei Reîntregirii de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel şi soborul de arhierei din care a mai făcut parte şi Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului. Custodele Coroanei Regale a României, Majestatea Sa Margareta, împreună cu membri ai Familiei Regale a României, au fost întâmpinaţi de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Irineu la intrarea în curtea Catedralei Reîntregirii, unde a avut loc o ceremonie de primire a oaspeţilor şi oficialităţilor, prin onoruri militare şi intonarea Imnului naţional şi a imnului regal. Au urmat, mai apoi, o ceremonie de dezvelire a plăcii aniversare aşezată pe peretele vestic al clopotniţei Catedralei din Alba Iulia, în apropiere de bustul Regelui Ferdinand, şi sfinţirea acesteia, slujba religioasă fiind săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Irineu. Reprezentanţii Casei Regale şi oficialităţile au fost conduse, apoi, pe scena din faţa catedralei, unde s-a oficiat Te Deum-ul.

La finalul slujbei religioase, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit cuvântul festiv intitulat „Încoronarea Regală de la Alba Iulia a fost consfinţirea Marii Uniri a poporului român”. De asemenea, Mircea Abrudean, şeful Cancelariei prim-ministrului României, a transmis mesajul premierului Nicolae-Ionel Ciucă. Ceremonia s-a încheiat cu un foc de artificii tricolore.


Mai multe detalii aici https://bit.ly/3yHrHok

Sursa: Ștefan Mărculeț / Ziarul Lumina

Foto credit: Arhiepiscopia Alba Iuliei, Ștefan Mărculeț / Ziarul Lumina și Darius Echim / Mitropolia Clujului

BACK TO TOP