Cultura · 567 · 07 Decembrie 2018

Centrul de valorificare si promovare a patrimoniului cultural “Despărțământul ASTRA”

Centrul de valorificare si promovare a patrimoniului cultural “Despărțământul ASTRA”ariesnew.ro

Obiectivele Urmărite De Proiect

1. Crearea unei infrastructuri specifice pentru valorificarea si promovarea patrimoniului cultural material si imaterial, prin infiintarea unui centru cultural in comuna Viisoara, jud.Cluj.


2. Promovarea importantei culturii romanesti din zona locala si zona istorica Valea Ariesului, in vederea cresterii cunostintelor si valorilor proprii, in randul populatiei cu scopul asumarii identitatii.

3. Cresterea gradului de informare a cetatenilor din tara si strainatate, cu privire la originea, cultura si istoria poporului roman, cu scopul facilitarii parteneriatelor, prin organizarea de serate culturale si workshopuri, in parteneriat cu asociatii similare.
4. Promovarea principiilor protejarii patrimoniului national local, a bunurilor care apartin mostenirii culturale, ce au calitatea de surse fundamentale ale cunosterii trecutului si prezentului si care trebuie sa beneficieze de protectie.
5. Valorizarea patrimoniului material(portul popular, arhitectură caselor țărănești, unelte de lucru, fotografii, etc.) și imaterial (folclor, obiceiuri, joc, muzica, tradiții, ocupații, etc.) prin intermediul filmului documentar și al muzeelelor de specialitate, private și de stat. Punerea în valoare a unor melodii şi a unor suite de dansuri din patrimoniul imaterial românesc prin intermediul filmului documentar.
6. Cultivarea și implicarea celor tineri în valorizarea culturii tradiționale locale și identității naționale.
7. Informarea, conştientizarea şi formarea unei politici favorabile în rândul publicului din strainatate faţă de valoarea folclorului şi tradiţiilor româneşti, prin realizarea unui platforme online de tip website dedicat culturii traditionale romanesti.

  • Rezultate

    Realizarea unei platforme electronice de tip website, pentru promovarea patrimoniului cultural material si imaterial a Vaii Ariesului.
  • Realizarea unei expozitii de fotografie veche cu titlul - „Fotografia – document etnografic si istorie”.
  • Realizarea unui film documentar de lung metraj cu titlul "Nunta tradițională în Transilvania".
  • Centrul de valorificare si promovare a patrimoniului cultural “Despărțământul ASTRA”
  • Proiect fiinantat de MINISTERUL CULTURII SI IDENTITATII NATIONALE