CICLOP · 84 · 23 Iun 2022

CICLOP ȘI CIREȘE

By HORIA MUNTENUS
CICLOP ȘI CIREȘE

Care e tâlcul? Vedem bine cum curge apa râului în albia de la munte. Curge peste bolovani. Ce e piatra, ce e apa! ,,Una-i una, alta-i alta”, ca să cităm un cunoscut proverb din zilele noastre. Pentru că folclorul trebuie studiat, desigur, mai întâi cules. Ce vrea să zică proverbul? Unde bate? Să zicem că merge Ciclopul în Livadă, să culeagă cireșe, dăm un exemplu. Acuma, sigur, nu merge ditamai Ciclopul să culeagă cireșe, doar exemplificam. Deși, între noi fie vorba, nu poate fi exclusă o astfel de posibilitate. Probabil că merge. Dacă nu să culeagă cireșe, posibil să culeagă funzulițe de trifoi verde. Că nu este un lămâi trifoiul, asta e cert. Că este trifoi destul pe lumea asta, asta e iarăși cert și, pentru a se înțelege mai bine, să dăm exemplul cireșei dulci. Cireașa dulce este cireașa coaptă (cine face acasă cireșată, cunoaște). S-a observat: cireașa coaptă se coace la soare. Nu se coace o cireașă la becul lanternei, nici în lumina palidă a lumânării, nu. Cum spuneau latinii: ,,In absentia lucis, tenebrae vincunt” (,,În lipsa luminii, triumfă întunericul”).

Și trebuie apă, trebuie să plouă, să poată urca apa din pământ prin tulpina cireșului, pentru ca, în gură, cireașa coaptă să fie zemoasă.

Pentru cei ,,gingași”: nu trebuie luate în seamă chiar toate câte s-au spus aici. Selectiv, să fie comod pentru minte, fără efort!

BACK TO TOP