History · 453 · 07.11.2023

Cine au fost primii “primari” din zona Clujului - mai precis din municipiul iar mai apoi colonia Napoca?

By REDACȚIE
Cine au fost primii “primari” din zona Clujului - mai precis din municipiul iar mai apoi colonia Napoca?

"Cine au fost primii “primari” din zona Clujului - mai precis din municipiul iar mai apoi colonia Napoca?
Nu avem date despre vreo locuire dacica pe teritoriul orasului modern, insa sunt date arheologice despre un sat ("vicus") de colonisti "peregrini" (adica supusi ai Romei, dar necetateni romani, din diferite provincii) intemeiat din vremea lui Traian in zona Parcului Caragiale si a Pietii Muzeului, langa podul peste Somes, fiind punctul cel mai bun pentru traversare. Probabil aici s-a aflat podul folosit de drumul pavat Drobeta-Porolissum (deci actuala regele Ferdinand, fiind cea mai veche strada medievala, ar putea fi si una dintre cele mai vechi strazi in general din zona Clujului). De aceasta localitate tinea si marele atelier de fibule, descoperit in zona monumentului Memorandumului.
Municipiul Napoca a fost intemeiat de imparatul Hadrian, sub numele de Municipium Aelium Hadrianum Napocensium (in 124), fiind ridicata la rang de colonie cel mai probabil de catre Marcus Aurelius (in anii 180). A primit “ius italicum” (drepturi asemanatoare cu orasele din Italia) de la Septimius Severus (anii 190). A avut o constitutie duumvirala, foarte asemanatoare cu celelalte colonii romane, fiind condusa de doi “duumviri”, functie aproximativ echivalenta cu functia de primar. Primii duumviri cunoscuti sunt din perioada 118-161: Iulius Ingenuus si Numerius Decianus. In afara de ei mai apar in inscriptii Flavius Ianuarius (200-211), Iulius Bassinus (200-211), Aelius Maximus (inceputul secolului al III-lea) si Antonius Valentinus, ultimul duumvir cunoscut al coloniei Napoca.
Cumulul de functii a fost destul de comun in epoca romana: de exemplu lulius Bassinus, pe langa functia de primar din Napoca, a fost consilier local (decurio) in Apulum (Alba Iulia) si flamen (o functie religioasa) la Drobeta.
Postarea a fost realizata cu suportul domnului profesor Radu Ardevan si al domnului istoric T. Szabó Csaba. Ii multumesc pentru informatiile oferite. (Andras Vajda)

Sursa text/PaginaFacebook/Amintiri din vechiul Cluj

BACK TO TOP