Actualitate · 603 · 29 Octombrie 2018

Cluj Innovation Camp: tabara de inovare pentru viitorul Clujului

Cluj Innovation Camp: tabara de inovare pentru viitorul Clujuluiariesnew.ro

Am avut placerea sa adresez participantilor un mesaj despre dimensiunea de inovare a Clujului si sa particip la festivitatea de prezentare a solutiilor rezultate in urma taberei de inovare.

Modelul testat in cadrul Conferintei Comisiei Europene Open Innovation 2.0 organizate de noi anul trecut a fost replicat in cea de a doua editie a Innovation Camp, realizat in acest weekend de clusterul ARIES Transilvania, cu suportul financiar al Primariei.

Peste 50 de experti participanti, provenind din cele 4 componente ale “Quatruple Helix-ului” (administratie publica, mediul academic, mediul de afaceri si ONG-uri) au analizat 3 “provocări” (challenge-uri) extrem de importante pentru directia in care orasul nostru ar trebui sa se dezvolte in urmatorii ani, pentru a ramane o comunitate cu o calitate a vietii ridicata si potential de dezvoltare real.

Expertii participanti provind din tari precum Finlanda, Franta, Olanda, Ungaria, Bulgaria, Statele Unite si Republica Moldova si au oferit propuneri de proiecte si procese care sa dea solutii pe termen scurt, mediu si lung acestor probleme analizate.

Challenge-ul propus de catre municipalitate a fost " Viitorul educatiei in contextul provocarii viitorului in privinta nevoi pietei de munca", iar celelalte grupuri au cautat si oferit propuneri de dezvoltare a unor sisteme integrate care sa accelereze la nivel regional acest potential de inovare, pe care expertii internaționali l-au identificat la Cluj-Napoca.

Am beneficiat de prezenta dlui Daniel Funeriu, fost ministru al educatiei, a presedintelui retelei de inovare sociala European Living Labs, dl Fernando Vilarino, a unor consultanti ai Comisiei Europene pe probleme de inovare deschisa si digitalizare, si a multor experti din domenii aparent nelegate intre ele, dar extrem de sinergice in privinta capacitatii de a co-crea solutii pentru incercarile extrem de complicate ale viitorului.

Incurajam aceste abordari "out of the box", pentru ca niciun efort nu este inutil sau nesemnificativ in incercarea comunitatii noastre de a-si mentine atat potentialul de dezvoltare si atractivitatea, cat si "culoarea" si tihna locala, placerea a trai "a la Cluj", in metropola noastra in plina expansiune.