Cultura · 497 · 11 Martie 2019

Concursul Național de Muzică Populară ,,Clujule, vatră de dor!”, ediția a III-a

Concursul Național de Muzică Populară ,,Clujule, vatră de dor!”, ediția a III-aariesnew.ro

Concursul Național de Muzică Populară ,,Clujule, vatră de dor!”, ediția a III-a

Școala Populară de Arte ,,Tudor Jarda”, instituție de cultură care funcționează în subordinea Consiliului Județean Cluj, organizează în perioada 4-5 aprilie 2019, Concursul Național de Muzică Populară ,,Clujule, vatră de dor!”, competiție destinată exclusiv școlilor de arte din România ajunsă la cea de-a III-a ediție.

Scopul acestui concurs este acela de descoperire, afirmare, lansare și nu în ultimul rând, încurajare și promovare a tinerilor interpreți vocali și instrumentiști din rândul numeroșilor cursanți ai școlilor de arte din România. Totodată, această manifestare se dorește a fi un interesant schimb de experiență între aceste școli, cât și între cadrele didactice de specialitate ale acestor instituții.

Ediția din acest an a Concursului Național de Muzică Populară ,,Clujule, vatră de dor!” va avea două secțiuni, respectiv ,,Soliști vocali” și ,,Soliști instrumentiști”. Se pot înscrie în competiție doar cursanți ai școlilor de arte din țară, vârsta de participare fiind cuprinsă între 16 și 30 de ani, iar de la fiecare instituție invitată vor putea participa un solist vocal și un solist instrumentist.

Fişele de înscriere la Concursul „Clujule, vatră de dor!”, împreună cu partiturile muzicale ale cântecelor care urmează a fi interpretate de către participanţi, vor fi trimise obligatoriu, până la data de 22 martie 2019, la adresa: Şcoala Populară de Arte „Tudor Jarda” Cluj, str. Fabricii de Zahăr nr.51, fax 0264410377 sau la adresa de e-mail: scoaladeartecluj@yahoo.com.

Prezenţa concurenţilor este obligatorie în ziua de 4 aprilie 2019, ora 11.00, la sediul Şcolii Populare de Arte „Tudor Jarda”, zi în care va avea loc şi preselecţia începând cu ora 11.30. Cei care au trecut preselecţia vor participa la două repetiţii cu orchestra: o repetiţie în data de 4 aprilie 2019, ora 18.00, iar cea de-a doua repetiţie în data de 5 aprilie 2019, ora 11.00.

Spectacolul-concurs va avea loc în data de 5 aprilie 2019, ora 16.00, în sala „Şantier”, a Şcolii Populare de Arte „Tudor Jarda” Cluj. Acompaniamentul orchestral va fi asigurat de către orchestra „Vatră de Dor” a Şcolii Populare de Arte „Tudor Jarda” Cluj-Napoca.

Jurizarea va fi realizată de către personalităţi de seamă ale vieţii culturale, specialişti în folclor muzical şi etnografie.

Se vor urmări, în special, următoarele trăsături definitorii :

- calitatea artistică şi tehnică a interpretării;

- ţinuta artistică în prezenţa scenică a concurentului;

- autenticitatea liniei melodice şi a textului, precum şi a costumului popular;

- respectarea specificului zonal corespunzător fiecărui participant.

Pe timpul deliberării juriului, imediat după evoluţia concurenţilor, se vor desfăşura recitaluri cu invitaţi de marcă ai muzicii populare româneşti, urmând apoi acordarea premiilor şi evoluţia laureaţilor concursului.

Pentru informaţii suplimentare, se poate apela numărul de telefon: 0786 354 030.