Actualitate · 284 · 02 Noiembrie 2020

Consiliul Judetean Cluj a aprobat Planul Oprativ pentru drumurile judetene, pentru sezonul 2020-2o21

Consiliul Judetean Cluj a aprobat Planul Oprativ pentru drumurile judetene, pentru sezonul 2020-2o21ariesnew.ro

𝗖𝗼𝗻𝘀𝗶𝗹𝗶𝘂𝗹 𝗝𝘂𝗱𝗲𝘁𝗲𝗮𝗻 𝗮 𝗮𝗽𝗿𝗼𝗯𝗮𝘁 𝗣𝗹𝗮𝗻𝘂𝗹 𝗼𝗽𝗲𝗿𝗮𝘁𝗶𝘃 𝗱𝗲 𝗶𝗻𝘁𝗲𝗿𝘃𝗲𝗻𝘁𝗶𝗲 𝗽𝗲 𝗱𝗿𝘂𝗺𝘂𝗿𝗶𝗹𝗲 𝗷𝘂𝗱𝗲𝘁𝗲𝗻𝗲, 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝘀𝗲𝘇𝗼𝗻𝘂𝗹 𝗱𝗲 𝗶𝗮𝗿𝗻𝗮 𝟮𝟬𝟮𝟬-𝟮𝟬𝟮𝟭
Consiliul Județean Cluj a aprobat Planul operativ de intervenţie în timpul iernii pe drumurile județene, pentru perioada 1 noiembrie 2020 – 31 martie 2021. Astfel, forul administrativ județean a analizat și a clasificat întreaga rețea de drumuri județene, în lungime de 1228 de km, pe niveluri de viabilitate, stabilind procedurile standard de intervenție pe timpul iernii.
𝗔𝗹𝗶𝗻 𝗧𝗶ș𝗲, 𝗽𝗿𝗲𝘀𝗲𝗱𝗶𝗻𝘁𝗲𝗹𝗲 𝗖𝗼𝗻𝘀𝗶𝗹𝗶𝘂𝗹𝘂𝗶 𝗝𝘂𝗱𝗲𝘁𝗲𝗮𝗻 𝗖𝗹𝘂𝗷: „𝘈𝘮 𝘭𝘶𝘢𝘵 𝘥𝘪𝘯 𝘵𝘪𝘮𝘱 𝘮𝘢𝘴𝘶𝘳𝘪𝘭𝘦 𝘯𝘦𝘤𝘦𝘴𝘢𝘳𝘦, 𝘢𝘴𝘵𝘧𝘦𝘭 𝘪𝘯𝘤𝘢𝘵 𝘯𝘪𝘯𝘴𝘰𝘳𝘪𝘭𝘦 𝘴𝘪 𝘧𝘦𝘯𝘰𝘮𝘦𝘯𝘦𝘭𝘦 𝘮𝘦𝘵𝘦𝘰 𝘴𝘱𝘦𝘤𝘪𝘧𝘪𝘤𝘦 𝘪𝘦𝘳𝘯𝘪𝘪 𝘴𝘢 𝘯𝘦 𝘨𝘢𝘴𝘦𝘢𝘴𝘤𝘢 𝘱𝘳𝘦𝘨𝘢𝘵𝘪𝘵𝘪. 𝘛𝘰𝘵𝘰𝘥𝘢𝘵𝘢, 𝘢𝘮 𝘴𝘰𝘭𝘪𝘤𝘪𝘵𝘢𝘵 𝘴𝘰𝘤𝘪𝘦𝘵𝘢𝘵𝘪𝘭𝘰𝘳 𝘤𝘢𝘳𝘰𝘳𝘢 𝘭𝘦 𝘳𝘦𝘷𝘪𝘯𝘦 𝘴𝘢𝘳𝘤𝘪𝘯𝘢 𝘥𝘦𝘴𝘻𝘢𝘱𝘦𝘻𝘪𝘳𝘪𝘪 𝘴𝘢 𝘪𝘯𝘵𝘦𝘳𝘷𝘪𝘯𝘢 𝘤𝘢𝘵 𝘮𝘢𝘪 𝘱𝘳𝘰𝘮𝘱𝘵 𝘱𝘦𝘯𝘵𝘳𝘶 𝘤𝘢 𝘥𝘳𝘶𝘮𝘶𝘳𝘪𝘭𝘦 𝘫𝘶𝘥𝘦𝘵𝘦𝘯𝘦 𝘴𝘢 𝘱𝘰𝘢𝘵𝘢 𝘧𝘪 𝘤𝘪𝘳𝘤𝘶𝘭𝘢𝘵𝘦 𝘪𝘯 𝘤𝘢𝘵 𝘮𝘢𝘪 𝘣𝘶𝘯𝘦 𝘤𝘰𝘯𝘥𝘪𝘵𝘪𝘪”.
Raportat la importanța și nivelul de trafic înregistrat pe fiecare sector în parte, numărul şi mărimea localităţilor pe care le leagă, precum şi la alte criterii obiective, drumurile au fost clasificate pe patru niveluri în funcție de care se vor stabili ordinea şi timpul în care se intervine, operațiunile ce se execută, tipurile și cantitățile de materiale utilizate, etc.
Totodată, planul stabilește modul de conducere și coordonare a acțiunilor, sistemul de informare a factorilor implicați, numărul bazelor de deszăpezire ce vor trebui să funcționeze pe fiecare lot de drumuri astfel încât să se asigure un timp optim de intervenție, utilajele și mijloacele de transport ce vor fi folosite, cantitățile și tipurile de materiale, carburanți și lubrifianți etc.
În ceea ce privește împărțirea pe niveluri de intervenție, la nivelul I de viabilitate au fost încadrate 21 de drumuri sau sectoare de drumuri județene în lungime totală de 395,7 km, în timp ce la nivelul II au fost înscrise 36 de drumuri judeţene, care asigură legătura cu centrele de comună, în lungime totală de 413,3 km. În același timp, la nivelul III de viabilitate au fost încadrate 43 de drumuri judeţene în lungime de 310,3 km. Nivelul IV, în lungime de 109,1 km, este format din 17 sectoare de drumuri judeţene cu trafic extrem de redus de vehicule sau chiar inexistent