Actualitate · 864 · 07 August 2018

Consiliul Județean Cluj își exprimă regretul profund față de trecerea la cele veșnice a maestrului taragotist Dumitru Fărcaş, una dintre cele mai reprezentative personalităţi ale vieţii cultural-artistice clujene

Consiliul Județean Cluj își exprimă regretul profund față de trecerea la cele veșnice a maestrului taragotist Dumitru Fărcaş, una dintre cele mai reprezentative personalităţi ale vieţii cultural-artistice clujene ariesnew.ro

Consiliul Județean Cluj își exprimă regretul profund față de trecerea la cele veșnice a maestrului taragotist Dumitru Fărcaş, una dintre cele mai reprezentative personalităţi ale vieţii cultural-artistice clujene şi o emblemă a luptei pentru conservarea şi valorificarea folclorului tradiţional autentic din regiunea Transilvaniei.
Sincere condoleanţe familiei îndoliate, iar pe cel care a părăsit această lume, Dumnezeu să îl odihnească în pace!

* * *

Reamintim în acest context faptul că, pentru performanţele artistice excepţionale ale reputatului rapsod, pentru bogata carieră artistică și pentru întreaga sa contribuție la promovarea judeţului Cluj, atât la nivel naţional, cât şi internațional, Dumitru Fărcaș a intrat în anul 2013 în Galeria marilor personalități ale județului Cluj, fiindu-i conferit titlul de Cetățean de Onoare al Județului Cluj – Clujean de Onoare.
Marele maestru Dumitru Fărcaş s-a născut în data de 12 mai 1938, în localitatea Groşii Băii Mari, judeţul Maramureş, însă a cunoscut gloria, punând bazele îndelungatei şi bogatei sale cariere artistice, la Cluj. Deși putea să locuiască oriunde în lume, a ales să rămână aici, unde s-a desăvârșit ca artist, acest lucru demonstrând atașamentul deosebit față de comunitatea clujeană și tradițiile sale.
Celebrul taragotist a crescut într-un mediu cu o tradiţie şi o activitate muzicală neîncetată: bunicul, tatăl său şi cei doi fraţi mai mari au cântat la fluier. Printre melodiile cu cel mai mare ecou în folclorul transilvan, compuse în cei aproape 60 de ani de activitate neîntreruptă, s-au numărat “Bărbătesc din Maramureş”, “Ciobănelul” sau “Fecioreasca de pe Mureş”, ultima fiind cunoscută, în primul rând, pentru fundalul sonor al renumitei emisiuni Tezaur Folcloric.
De-a lungul întregii sale activităţi, marele maestru Dumitru Fărcaş a încercat să păstreze nealterate comorile folclorice româneşti, domnia sa fiind un creator autentic de muzică folclorică, cu un stil unic şi personal. Mai mult decât atât, Dumitru Fărcaş a reuşit să păstreze nealterate comorile folclorice moştenite din străbuni, înnobilându-le prin dorinţa de a transforma fiecare întâlnire în sărbătoare, dăruind, în permanenţă, veritabile regaluri pentru sufletele iubitorilor de muzică şi de frumos.