Eveniment · 2086 · 14 Decembrie 2018

Cristian Octavian MATEI-Primarul anului 2018

Cristian Octavian MATEI-Primarul anului 2018ariesnew.ro

Cristian Octavian Matei primarul muncipiului Turda a reusit în doi ani de mandat urmatoarele performanțe:

1. Planul de Mobilitate Urbană Durabilă

Au fost semnate contractele de finanțare pentru cele 4 coridoare de mobilitate urbană, proiecte în valoare totală de aproape 32 de milioane de euro. Este cel mai așteptat proiect, prin intermediul căruia vor fi asfaltate și modernizate străzile principale pe care circulă mijloacele de transport în comun (cu piste de biciclete, alveole pentru autobuze, construirea de stații moderne, e-ticketing, monitorizare video), se vor achiziționa 20 de autobuze electrice și se va implementa sistemul de Bike Sharing.
Am înființat o societate de transport subordonată Consiliului Local care va prelua întreaga activitate a transportului public. Așadar, în scurt timp, Turda va avea un sistem de mobilitate modern și civilizat. Pentru aceste proiecte pregătim în acest moment licitațiile și estimăm că la începutul anului viitor vom începe lucrările. Termenul de finalizare este de 48 de luni de la data semnării contractului. Aceasta este doar o fază din întregul Plan de Mobilitate Urbană Durabilă, după cum bine știți acest plan a fost premiat de Comisia Europeană ca fiind cel mai bun de la nivelul Uniunii Europene, după ce Turda a concurat în finală cu Milano și Manchester. Pe baza acestui plan vom putea accesa până în anul 2030, finanțări în valoare de peste 50 de milioane de euro din fonduri nerambursabile.


2. Reabilitarea și modernizarea infrastructurii rutiere și a utilităților din corpul drumului în Băile Turda
A fost semnat contractul de finanțare europeană pentru modernizarea a 20 de străzi în cartierul Băi, proiect câștigat pe baza statutului de Stațiune Balneoclimatică, în valoare de aproape 5 milioane de euro. Aleea Alexandru Borza, Aleea Băilor, Aleea Durgăului, Aleea Mureș, Aleea Olt, Str. Alunișului, Str. Barbu Lăutaru, Str. Caisului, Str. Câmpului, Str. Castanilor, Str. Cireșului, Str. Frăgăriște, Str. George Enescu, Str. Gheorghe Dima, Str. Mărului, Str. Nucului, Str. Piersicului, Str. Prunului, Str. Șesului, Str. Vișinului, sunt străzile care vor fi modernizate. Se vor reface: trama stradală, rețele de utilități, trotuarele, spațiile verzi și rigolele. A fost demarată licitația sub clauză suspensivă în luna martie, iar în acest moment suntem în faza de evaluare financiară, urmând stabilirea câștigătorului și atribuirea contractului de proiectare și execuție.

3. Programul Național de Dezvoltare Locală – Cartier Industrial
Alte 19 străzi din Cartierul Industrial vor fi modernizate cu fonduri Guvernamentale. Am reușit să obținem aceste sume prin Programul Național de Dezvoltare Locală. Pentru toate aceste străzi și cele care vor fi rehabilitate de la bugetul local în perioada următoare s-a făcut o licitație pentru atribuirea unui acord cadru cu 4 antreprenori care vor oferta lucrările la nivelul municipiului, să putem lucra mai rapid și mai eficient. Și demararea acestor lucrări o estimăm la începutul anului care urmează. Așadar, Turda va fi un șantier în anul 2019, trebuie să ne înarmăm cu multă răbdare.

4. Record de străzi reabilitate din bugetul local – 2016+2017+2018
Am reușit în această jumătate de mandat să asfaltăm un număr record de străzi. Strategia noastră este să asfaltăm în cartiere, în zonele care nu sunt cuprinse în proiectele de mobilitate urbană sau guvernamentale, pentru a nu irosi resursele de care dispunem. În 2016 – 2018, am asfaltat și modernizat complet 29 de străzi, au fost amenajate parcări pe 13 străzi și s-au creat peste 500 de noi locuri de parcare, au fost realizate lucrări de reparații și plombări pe 21 de străzi, iar peste 60 de străzi au fost împietruite și reprofilate.

5. Compania de Apă Arieș
A fost semnat cel mai mare contract de finanțare din fonduri europene din zona Turda – Câmpia Turzii – „Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din regiunea Turda – Câmpia Turzii, în perioada 2014 – 2020” – Investițiile propuse prin contractul de finanțare vizează locuitorii din 13 unităţi administrativ-teritoriale, respectiv 2 municipii: Turda și Câmpia Turzii și 11 comune. Are o valoare totală de 151,3 milioane Euro + TVA. Acest proiect va permite realizarea unor investiții majore în infrastructura de apă și canal (infrastructură care în unele zone nu a fost modernizată de 50 de ani sau este total inexistentă), astfel încât toți locuitorii din arealul deservit, care nu beneficiază nici astăzi de aceste utilități esențiale, să beneficieze de apă potabilă și canalizare și să poată avea condiții civilizate de viață. În momentul de față se desfașoară procedurile de achiziții publice, toate documentațiile necesare atribuirii contractelor de lucrări și servicii pentru pasul doi de implementare a proiectului european fiind publicate în Sistemul Electronic de Achiziții publice (SEAP). Lucrările Companiei de Apă vor fi corelate cu lucrările de asfaltare.
6. Sala Polivalentă
Ministerul Dezvoltării a aprobat construirea Sălii Polivalente de 3300 de locuri la Turda. În câteva zile estimăm că va fi publicată Hotărârea de Guvern privind construirea acestei săli de către Compania Națională de Investiții. Valoarea totală a lucrărilor este de aproape 18 milioane de euro.

7. Baza Sportivă – Colegiul Național Mihai Viteazul
La Colegiul Național Mihai Viteazul va fi construită cea mai modernă bază sportivă din municipiu! A fost finalizat proiectul de dezvoltare și modernizare, la care se lucrează de la sfârșitul anului trecut. Proiectul prevede înființarea a trei terenuri de tenis de câmp, a unui teren de baschet/handbal, modernizarea terenului de fotbal și aducerea lui la standardele impuse pentru joc în divizia C și posibilitatea de antrenament pentru divizia A. De asemenea, în jurul acestuia va fi construită o pistă de atletism.

8. Pod Arieș
După îndelungi așteptări și multe eforturi, a reușit să transfere Podul peste Arieș în administrarea CNAIR. Hotărârea Guvernului în acest sens a fost publicată în Monitorul Oficial în luna mai a acestui an. Vom face tot posibilul ca podul să intre în reabilitare în cel mai scurt timp.

9. Reabilitare Școli – PNDL
A obținut bani de la Guvern pentru reabilitarea și modernizarea completă a 5 școli din municipiu. Au început lucrările la 3 dintre acestea: Școala Poiana – 1.002.179,92 (licitație finalizată), Școala Avram Iancu – 675.849,46 lei (licitație finalizată), Școala Liviu Rebreanu – 2.780.989,54 lei (licitație finalizată). La Colegiul Tehnic – 964.886,51 lei (licitație în curs) și Școala Teodor Murășanu – 2.514.680,63 lei (licitatie in curs de finalizare) lucrările vor începe în cursul lunii iulie.

10. Spitalul Municipal
S-au realizat numeroase investiții la Spitalul Municipal: a fost modernizat blocul alimentar, a fost modernizat blocul operator, au fost achiziționate aparate de ultimă generație, au fost înființate noi cabinete, s-a construit o sală de așteptare la Compartimentul Primiri Urgențe, iar curtea spitalului a fost salubrizată și asfaltată. De asemenea, a fost solicitată finanțare de la Ministerul Sănătății pentru “Planul general de modernizare, transformare și extindere a construcțiilor existente prin expertizarea, proiectarea și consolidarea clădirilor spitalului municipal Turda”, în valoare de 166.930.038,38 de lei. Chiar dacă în anul 2017 am alocat cea mai mare sumă spitalului, acesta are nevoie de fondurile de la minister pentru lucrări majore de modernizare și sperăm să le obținem cât mai repede.

11. Castrul Roman
A fost semnat contractul de finanțare pentru modernizarea Castrului Roman. Cu o investiție de aproape 5 milioane de euro, acesta va fi introdus în circuitul turistic al Turzii. Prin modernizarea acestui obiectiv de mare importanță se va naște un nou mare brand turistic al Turzii, alături de Salina Turda.

12. Mormântul lui Mihai Viteazul
A fost admis la finanțare proiectul privind ”Regenerarea zonei Obelisc Mihai Viteazu prin crearea unui nou parc public în municipiul Turda”. Se va efectua refuncționalizarea zonei, crearea de alei de vizitare, iluminare ornamentală, refacerea zonei verzi, dotări specifice parcurilor, inserarea de construcții ușoare care să valorifice patrimoniul și modernizarea căilor de acces, respectiv str. Bogata și Aleea Obeliscului. Valoarea totală estimate este de 16.084.268,40 lei.

13. Grădina ZOO
A reușit să obțină prelungirea termenului pentru realizarea proiectului “Extindere și reamenajare parc zoologic și de agrement Turda”. Ministerul Mediului va asigura finanțarea în continuare a acestui obiectiv până la finalul anului 2019. Vom face toate demersurile necesare pentru suplimentarea fondurilor allocate, astfel încât în ciuda tuturor celor întâmplate, să ne putem bucura de acest obiectiv cât mai curând.

14. Poșta Rât
A obținut finanțare europeană și am început implementarea proiectului de Reabilitare a sitului poluat istoric Poșta Rât, în valoare de aproape 80 de milioane de lei. Pe întreaga suprafață decontaminată va fi amenajat un parc public modern.

15. Locuri de joacă – amenajare parcuri
Au fost modernizate locurile de joacă din parcuri, s-au montat jucării noi, s-au înfrumusețat spațiile în Parcul de pe str. Rapsodiei, de pe strada Liliacului, de pe strada Avram Iancu, Parcul Central, Parcul Teilor, Parcul Turda Nouă și Parcul Horia, Cloșca și Crișan. Vom continua aceste acțiuni.

16. Spații Verzi + Piața Tricolorului
Au fost modernizate spațiile verzi din oraș și vom continua acest demers. Până acum s-au amenajat sqarurile de pe străzile Libertății și Republicii, spațiul verde din Piața 1 decembrie 1918, sensul giratoriu de la Caraiman, Piața Romană, Piața Teatrului și noua Piață a Tricolorului.
17. CURĂȚENIE – Pubele Subterane, Containere SIGUREC – colectare selectivă, campanii
Una dintre prioritățile administrației este curățenia orașului. S-au făcut enorm de multe demersuri în acest sens și vom continua cu maximă seriozitate pentru educarea populației în privința respectării curățeniei. Din 2016 până în prezent s-au desființat zeci de rampe clandestine, au avut loc ample campanii de curățenie. Am montat platforme de pubele subterane în 5 locații din oraș, urmând ca în cursul acestui an să se mai monteze încă 4. Pentru a stimula colectarea separată a deșeurilor în vederea atingerii țintelor obligatorii de reciclare la nivel local, am lansat 5 stații inteligente de colectare selectivă, care se dovedesc a fi foarte utile populației. Poliția Locală desfășoară permanent acțiuni pe linia păstrării curățeniei, suntem foarte stricți și am montat camere de supraveghere video în foarte multe puncte din oraș, astfel încât să reușim să punem capăt actelor de distrugere a bunurilor publice și de nerespectare a curățeniei.

18. Înapoiere terenuri 40 de turdeni și-au primit înapoi terenurile pentru care au drept legal! Am înmânat personal titlurile de proprietate și extrasele de carte funciară individuale celor peste 40 de proprietari ai terenurilor situate în tarlaua 43, care au aparținut Stațiunii de Cercetări Agricole Turda. Aceștia au avut cereri nerezolvate din anul 1991. Acesta este doar începutul. Vom face toate demersurile ca toți turdenii care au drept legal să își primească terenurile înapoi.

19. Locuințe pentru tineri – ANL
Am reușit să obținem finanțare pentru construirea unui bloc de locuințe pentru tineri pe str. Zambilelor, , cu 48 de apartamente. Amplasamentul a fost predat către A.N.L București, iar valoarea estimată a acestui obiectiv de investiții este de 7.441.293 lei.

20. Proiecte de incluziune socială
Derulăm în acest moment două proiecte europene extrem de importante pentru comunitățile defavorizate. Primul este “Turda – oraș incluziv”, a fost aprobată Strategia de Devoltare Locală pentru comunitățile defavorizate, ceea ce ne permite accesarea a 7 milioane de euro pentru proiecte de construire și reabilitare locuințe sociale, proiecte sociale și de educație. Al doilea proiect important este CEPS Turda, calitate, egalitate și prietenie în școlile din Turda. Un proiect inovativ care vizează prevenirea și reducerea abandonului școlar. Proiect în valoare de 1,4 milioane de euro.

21. ISO –Primăria Turda
A implementat proiectul “Creșterea capacității administrative a municipiului Turda”, proiect prin care s-a implementat în Primăria Turda standardul de calitate ISO 9001:2015. Valoarea proiectului este de 450.000 de lei.

PROIECTE DEPUSE

22. Revitalizarea Spațiului Pietonal în Centrul Istoric al municipiului Turda, construire Autobază Transport Public (strada Stadionului) și reabilitare, modernizare Park & Ride (str. 22 decembrie 1989)
Proiect depus pe Axa 3.2, Reducerea emisiilor de carbon în zonele urbane bazată pe planurile de mobilitate urbană durabilă. Estimăm o valoare de 9,5 milioane de euro. Proiectul prevede creșterea suprafeței pietonale și modernizarea ei cu materiale de cea mai bună calitate și amenajarea cu mobilier urban, construirea unei autobaze pentru cele 20 de autobuze electrice care vor fi utilizate de operatorul municipal și reabilitarea și modernizarea unei parcări de tip Park&Ride, la capătul străzii 22 Decembrie 1989.

23. Construirea și dotarea unui centru multifuncțional în Băile Turda
Acesta este un proiect depus pe axa 13.1. Centrul multifuncțional va avea funcțiuni recreative, sociale, educaționale și culturale. Proiectul include și reamenajarea Lacului Tarzan, din proximitatea zonei de amplasament al Centrului Multifuncțional. Are o valoare estimată de 5 milioane de euro.

24. Reabilitarea Teatrului Aureliu Manea
Proiect depus pe axa 13.1. Valoare estimată: 5 milioane de euro. Prevede reabilitarea, modernizarea și dotarea Teatrului Aureliu Manea și reabilitarea și modernizarea unui segment de 140 de metri din strada Castanilor, aferent intrării secundare.

25. Restaurarea, conservarea şi reabilitarea clădirii fostei Judecătorii (P-ţa Republicii nr. 5) şi redestinarea ei ca Centru de cultură, artă şi tradiţii
Proiect depus pe axa 13.1, în valoare de 4,3 milioane Euro. Prevede amenajarea de spații expoziționale și ateliere demonstrative în clădirea fostei judecătorii, aceasta devenind un centru cultural modern.

26. Creșterea eficienței energetice a blocurilor de locuințe din municipiul Turda, Piața Republicii nr. 43 și str. Libertății nr. 2, bl. 53

PROIECTE ÎN PREGĂTIRE

27. Extinderea Casei rurale și înființarea Secției etnografice a Muzeului de Istorie Turda
28. Reabilitarea, extinderea și dotarea Grădiniței Dr. Ion Rațiu
29. Reabilitarea, extinderea și dotarea Grădiniței cu program prelungit Sf. Maria și a Creșei Nr. 5
30. Reabilitarea, extinderea și dotarea Grădiniței cu program prelungit Prichindelul isteț și a Creșei Nr. 4
31. Reabilitare imobil pentru amenajarea unei noi creșe în municipiul Turda
32. Mina Iosif Salina Turda – Este un proiect foarte spectaculos care prevede deschiderea unei noi mine de mari dimensiuni din interiorul Salinei Turda, închisă în acest moment publicului, amenajarea minei Iosif pe 6 nivele de vizitare, realizarea unui ascensor central, sală de conferințe, centru de tratament cu aerosoli, teren de sport, ș.a.. Este un proiect ambițios, în pregătire, în valoare de aproximativ 10 milioane de euro.

33. Evenimente
Am reușit în perioada 2016 – 2018 să ducem la un alt nivel activitatea culturală din municipiul Turda. Majoritatea evenimentelor organizate de noi au fost o premieră pentru oraș.
Semifinala EUROVISION – a fost o premieră mondială, primul show de televiziune transmis în direct din subteran. A fost un succes fantastic pentru orașul nostru, un eveniment care ne-a pus în lumina reflectoarelor atât pe plan national cât și pe plan international.
Teatrul Aureliu Manea a renăscut, actorii teatrului joacă pe scenă, este o activitate intensă la nivelul acestei instituții culturale. Mai mult, s-a născut un adevărat brand al orașului, Festivalul Internațional de Teatru. Un festival de mare rafinament care va crește exponential cu fiecare ediție și care reunește în Turda artiști din toate colțurile lumii.
Parcul Central a renăscut și găzduiește acum evenimente mari, în premieră în Turda, precum: Târgul de Crăciun, Sărbătoarea Copilăriei, Agrofest, Festivalul Internațional de Folclor.
Casa de Cultură a organizat numeroase evenimente, spectacole și concrete care au umplut sala teatrului sau celelalte spații de desfășurare.
De asemenea, în parteneriat cu Asociația The Da Vinci System am reușit să organizăm primul Târg de Cariere din Turda – Turda Future Fair.

34. Susținerea sportivilor turdeni
Ne-am implicat enorm de mult în susținerea sportului la nivel local, iar rezultatele sunt spectaculoase. Echipa de Handbal a Turzii este campioană europeană, câștigând în acest an Cupa Challenge, un success extraordinar. De asemenea, este pe locul 3 în clasamentul național. Echipa de fotbal Sticla Arieșul Turda a reușit să promoveze în Liga a 3-a. Avem în Turda campioni mondiali, campioni naționali la șah, avem numeroase competiții de înot, dans sportiv și multe altele. Susținem excelența și vom face în continuare tot ce ne stă în putere să sprijinim sportivii turdeni.

35. Actualizare Site și creare grup – Azi în Turda
Ne-am dorit mereu să avem o comunicare permanentă cu cetățenii, să facem o informare corectă, rapidă, în timp real și să avem o platformă unde ei să poată intra în legătură direct cu echipa noastră de comunicare. Astfel, a fost creat grupul Azi în Turda, pe Facebook, unde cetățenii pot vedea în timp real ceea ce se lucrează în oraș și unde își pot comunica doleanțele. De asemenea, a fost actualizat site-ul, pagina fiind acum mult mai prietenoasă și mai ușor de accesat.

36. Relații bilaterale – mediu de afaceri/delegații străine
Perioada 2016 – 2018 a fost una extrem de importantă pentru dezvoltarea relațiilor municipalității cu mediul de afaceri, care acum este activ, implicat în dezvoltarea orașului. Avem multe companii în Turda cărora le mulțumim pentru aportul adus organizării evenimentelor și susținerii de care dau dovadă. Am reușit de asemenea să aducem investitori la Turda, am pus bazele unor relații de cooperare cu diverse state, cu Israel spre exemplu. La Eurovision am primit vizita consuluilui onorific al României, domnul Țvica Berkovitz, medicul official al premierului Benjamin Netanyahu.

37. Turda, exemplu de bune practici în accesarea fondurilor UE
Pentru întreaga activitate pe care am avut-o și pentru reușitele în materie de accesări de finanțări nerambursabile, am fost invitați în luna ianuarie la Bruxelles, la Parlamentul European, unde am susținut conferința “Turda exemplu de bune practici în accesarea fondurilor UE”. Parlamentarii europeni au apreciat rezultatele administrației și ne-au felicitat pentru ceea ce am obținut.

Peste 300 de milioane de euro am accesat la Turda în perioada 2016 – 2018. Am reușit să elaborăm peste 60 de proiecte cu finanțări externe și guvernamentale. De asemenea, bugetul de dezvoltare al Turzii a crescut de la 6-10% la 50%. Sunt cifre impresionante, iar acestea se vor vedea în perioada următoare în teren și vor îmbunătăți viața fiecărui turdean.
Mi-am propus să schimb radical acest oraș, să realizăm o dezvoltare fără precedent. Aceasta este ambiția mea și a echipei mele, căreia îi mulțumesc pentru toată implicarea, profesionalismul și devotamentul de care a dat dovadă! Împreună am reușit împlinirea tuturor realizărilor cu care ne mândrim astăzi. Ne așteaptă și mai multă muncă, însă suntem determinați! Așa cum am mai spus, vrem să scriem istorie!

(raportul de activitate 2016-2018)

Pentru aceste performante redactia AriesNews, acorda titlul de ,,Primarul anului 2018" d-lui Cristian Octavian MATEI