Politica · 561 · 21 Noiembrie 2018

Cristina Burciu: Creşterea economică a României, confirmată oficial de o prestigioasă instituţie financiară americană

Cristina Burciu: Creşterea economică a României, confirmată oficial de o prestigioasă instituţie financiară americanăariesnew.ro

DECLARAŢIE POLITICĂ

Creşterea economică a României, confirmată oficial de o prestigioasă instituţie financiară americană

Prestigioasa instituţie de evaluare financiară Fitch Ratings a confirmat în aceste zile, printr-un document oficial, că România se află pe un drum ascendent în ceea ce priveşte reconfirmarea ratingului de ţară, efect direct al sustenabilităţii şi predictibilităţii creşterii economice din ultima perioadă.

România este fără doar şi poate pe un trend ascendent din punct de vedere economic, fapt dătător de speranţe pentru sporirea şi susţinerea în continuare a încrederii investitorilor în potenţialul nostru, dar şi pentru perspectivele de dezvoltare ulterioară. Decizia Fitch a fost bazată pe nivelurile moderate ale datoriei publice şi al PIB-ului pe cap de locuitor, precum şi de evoluţia pozitivă a indicatorilor dezvoltării umane.

Agenţia de rating subliniază diminuarea riscului de supraîncălzire a economiei şi prognozează pentru anul 2018 o creştere a PIB-ului real de 3,5%, iar pentru 2019 şi 2020 o diminuare minimă a acestuia la 3,2% şi, respectiv, 3%, pe fondul încetinirii creşterii economice în Uniunea Europeană şi a înăspririi politicii monetare, precum şi în condiţiile reducerii stimulentelor de natură fiscală.

Fitch Ratings apreciază că principalii factori care ar putea conduce la îmbunătăţirea ratingului de ţară sunt reducerea riscurilor instabilităţii la nivel macroeconomic, creşterea credibilităţii politicilor macroeconomice, precum şi asigurarea consolidării fiscale şi îmbunătăţirea finanţelor externe.
Îmi exprim speranţa că anunţul agenţiei americane va fi în măsură să pună capăt tuturor speculaţiilor nejustificate ale opoziţiei, care au minimizat din răsputeri cifrele oficiale ale Guvernului referitoare la indicatorii economici. A combate date şi statistici oficiale, nu numai autohtone, ci şi europene, nu este un demers corect pentru orice formaţiune politică respectabilă, iar acum ar fi cazul ca informaţiile furnizate de Fitch Ratings să liniştească definitiv populismele exprimate!

Deputat PSD Cluj,
CRISTINA BURCIU
21 noiembrie 2018