Politica · 534 · 30 Iulie 2019

Cristina Burciu: Sume considerabile achitate învățământului clujean pentru plata hotărârilor judecătorești

Cristina Burciu: Sume considerabile achitate învățământului clujean pentru plata hotărârilor judecătoreștiariesnew.ro

Sume considerabile achitate învățământului clujean pentru plata hotărârilor judecătorești

Ministrul Educației Naționale, Ecaterina Andronescu, a trimis răspunsul aferent interpelării mele ce a avut ca obiect plata sumelor restante cuvenite cadrelor didactice din județul Cluj. Ministerul a reușit recent să achite o mare parte din sumele datorate cadrelor didactice, reprezentând hotărâri judecătorești restante. Bugetul destinat acestor plăți a fost suplimentat considerabil, astfel încât sumele destinate dascălilor care mai aveau restanțe să fie suficiente.

În răspunsul său, ministrul Andronescu a afirmat că Ministerul Educaţiei Naţionale a alocat inspectoratelor şcolare judeţene, pentru plata hotărârilor judecătoreşti şi pentru plata dobânzilor, suma de 1.027.117 mii lei, din care, pentru judeţul Cluj, 31.348 mii lei, termenul de plată fiind 31.12.2019.

Diferenţele salariale stabilite în baza unor hotărâri judecătoreşti definitive se plătesc în continuare eşalonat, conform prevederilor O.U.G. nr. 114/2018 privind instituirea unor masuri in domeniul investiţiilor publice şi a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea şi completarea unor acte normative şi prorogarea unor termene, cu modificările şi completările ulterioare, a adăugat ministrul Educației Naționale.

În baza Legii nr. 85/2016 privind plata diferenţelor salariale cuvenite personalului didactic din învăţământul de stat pentru perioada octombrie 2008 - 13 mai 2011, termenul de plată este data de 31.12.2019. Pentru anul 2019, au fost alocaţi 381.590 mii lei, din care, pentru judeţul Cluj, 46.507 mii lei, a mai precizat Ecaterina Andronescu.