Zoon Politikon · 373 · 13.05.2022 · 00:00

CUI E FRICĂ DE MUZEE?

By PETRE POPP
CUI E FRICĂ DE MUZEE?

O întrebare destul de bizară la prima impresie, dacă nu am lua în considerare faptul că în urbea noastră dragă cel mai important proiect cultural din ultimii 30 de ani, un proiect ce justifică fundamental identitatea românilor din Câmpia Turzii și anume *Muzeul Prima Școală Românească 1879* este ignorat, lăsat în paragină, se degradează pe zi ce trece, buruienile sunt prezente peste tot, a început să plouă prin acoperiș, gardul stă de pice iar autoritățile locale de 8 ani de zile urăște cu desăvârșire acest edificiu instoric. Toate acestea dintr-un singur motiv, pentru că a fost pus în operă de altă administratie locală, iar cultura nu produce valoare ,,paraîndărăt’’… termen academic si pe-nțelesul actualilor pseudo-edili. Chiar dacă o să par malițios trebuie să spun ca cei care au intinat acest proiec sunt alergici la cultura, chiar corigenți.

Revenind nu aș vrea să enumăr câteva motive ce ar sta la baza fobiei sau evitarii spațiilor culturale, atitudine des întâlnită la actualii edili ai orasului, ci din contra să justific importanta unei astfel de spatiu cultural.

Pulsul orasului Sibiu de exemplu nu este dat de instituția primăriei ci de muzeele *Brukenthal*, de Etnografie sau *Casa Altemberger*, spații culturale care definesc și pun în valoare unicitatea si umanitatea locului.

Muzeul *Prima Scoala Romaneasca 1879* ne arată de unde venim și cine suntem, iar noi românii din Câmpia Turzii prin acest proiect trebuie să încercăm să ne regăsim și să reconstruim trecutul, pentru că altfel nu vom avea un viitor corect.

BACK TO TOP