Politica · 688 · 10 August 2018

Danie BUDA: Porcii împreună cu proprietarii lor sunt măcelăriți de incompetența Guvernării PSD-ALDE!

Danie BUDA: Porcii împreună cu proprietarii lor sunt măcelăriți de incompetența Guvernării PSD-ALDE!ariesnew.ro

Porcii împreună cu proprietarii lor sunt măcelăriți de incompetența Guvernării PSD-ALDE!

În urmă cu ceva vreme, atrăgeam atenția asupra pericolului distrugerii sectorului de creștere a suinelor sau, dacă vreți, a “porcilor cu patru picioare“. În momentul de față, doar Comisia Europeană poate salva situația prin activarea mecanismelor care să permită stocarea privată a cărnii de porc pentru a combate practicile concurențiale care sunt la limita legalității dar care, cu siguranță, sunt profund imorale. Profitând de neputința sectorului de a face față acestor cazuri de forță majoră, o “samă“ de retaileri încearcă să își umple buzunarele prin mijloace cel puțin îndoielnice. Federaţia Naţională Pro Agro semnalează o problemă stringentă cu care se confruntă crescătorii români de porci, aflați deja în pragul disperării. Majoritatea retailerilor au mărit achiziţiile intracomunitare de carne, în defavoarea cărnii româneşti, odată cu apariţia Pestei Porcine Africane pe teritoriul ţării. Prin practicarea unor prețuri de dumping, retailerii își asigură venituri substanțiale și își consolidează poziția pe piața internă, fermierilor români fiindu-le aproape imposibil să supraviețuiască în condițiile date. Până la începutul acestei săptămâni au fost ucişi 78.000 de porci din ferme şi gospodării ale populaţiei. În acest context, devine importantă sprijinirea produselor românești de carne de porc în marile lanțuri de magazine, iar autoritățile naționale au un rol esențial în promovarea produselor autohtone.
Problema Pestei Porcine Africane care măcelărește sectorul este mult prea complicată pentru a fi expediată în câteva rânduri, iar acest lucru demonstrează faptul că ea este abordată dincolo de site-urile de specialitate, respectabile de altfel. O să mai vorbim despre acest lucru, dar nu acum. Să nu se creadă însă că am uitat vreo virgulă și le mulțumesc celor care au înțeles că interesele României trebuie protejate în fața oricui.
Ceea ce se întâmplă astăzi pe piață demonstrează însă că se dorește să existe cât mai mulți “ghiocei“ sau indivizi muți și surzi pentru ca alții să își vadă de propriile interese. Pericolul vine în principal din afara Uniunii Europene, iar soluția cu siguranță poate veni doar din partea Uniunii Europene prin Comisia Europeană care, din nou, trebuie să facă pe “mama răniților“. Incompetenții de la PSD, deși atenționați din 2015 cu privire la pericolul răspândirii Pestei Porcine, au ignorat cu desărvârșire această problemă.
Sectorul agricol s-a confruntat de-a lungul timpului cu nenumăroase provocări, fie că vorbim de sectorul laptelui, al cărnii de pasăre și cel al sectorului cărnii de porc. În anul 2015 am și purtat corespondență cu Comisarul European pentru Sănătate și Siguranță Alimentară, domnul Vytenis Andriukaitis, care de altfel, mi-a și comunicat că la nivelul Comisiei Europene există preocupări majore, iar în acest sens, se pot accesa resurse financiare de la Uniunea Europeană pentru a preveni răspândirea PPA. Având în vedere evoluția foarte agresivă a epidemiei, Pesta Porcină Africană extinzându-se la aproape 100 de localităţi din opt judeţe, autoritățile române au obligația să acceseze de îndată fondurile europene pentru a combate această boală și a salva sectorul românesc de producție a cărnii de porc.
Tocmai din acest motiv, Uniunea Europeană a conceput mecanisme de intervenție prin care sectoarele vizate să aibă posibilitatea de a-și stoca producția până ce trece valul de “caniculă“, deși asfaltul încins al Bucureștiului pare a fi nimicitor pentru toate cozile de topor care doresc să îngenuncheze orice sector din România. Nu degeaba domnul Daea a dat ordin să se pârjolească holdele de grâu și lanurile de porumb la fel ca pe vremea tătarilor însă cu o singură diferență: atunci românii voiau să își salveze țara, iar acum cei de la PSD doresc să își salveze pielea. Concluzionând, singura soluție în această situația este stocarea privată, doar că cineva trebuie să o și solicite.
Foto: Agerpres