Actualitate · 495 · 13 Februarie 2018

Daniel BUDA: Fac un apel public

Daniel BUDA: Fac un apel publicariesnew.ro

Fac un apel public către asociațiile de profil agricol din România să se implice în rezolvarea problemelor din agricultură și să răspundă la întrebările adresate de Comisia Europeană cu privire la nevoile pe care le are sectorul agricol!

Alături de colegii mei Ioan Turc, președintele PNL Bistrița-Năsăud, Diana Morar, consilier local și Adrian Oros, deputat PNL, am susținut o conferință de presă la sediul Partidului Național Liberal Bistrița-Năsăud, în care am dorit să aduc în... atenție oportunitățile și inițiativele noi din sectorul agricol de la nivelul Parlamentului și Comisiei Europene.

Partidul Popular European va organiza în perioada 8-9 martie, la Valencia, o reuniune a Biroului Extern, în cadrul căreia se vor dezbate problemele actuale din agricultură, cu accent pe inovare și noi tehnologii în viitoarea Politică Agricolă Comună. La eveniment va participa și Comisarul European pe Agricultură, domnul Phil Hogan.
În vederea pregătirii dezbaterii, fermierii europeni sunt invitați să se implice cu părerile lor, răspunzând la o serie de întrebări punctuale care vizează impactul inovării în sector, îmbunătățirea competitivității pe piață precum și despre fondurile necesare a fi alocate în vederea creșterii nivelului de digitalizare al agriculturii. Am subliniat faptul că fermierii români trebuie să se implice activ în procesul de simplificare și modernizare a Politicii Agricole Comune post 2020. Doar prin implicare vocea României poate fi auzită la Bruxelles şi putem conta cu adevărat în Europa!

În ceea ce privește standardul dublu de calitate, am adus la cunoștință faptul că s-a demarat un proces de verificare a produselor, cu finanțarea Comisiei Europene, pentru a verifica dacă vorbim într-adevăr de o calitate diferită a produselor care se comercializează în Estul și Vestul Europei. Comisia Europeană a lansat o metodologia comună de testare pentru a evalua dacă produsele alimentare vândute în UE diferă de la un stat membru la altul. Tehnicile și metodele care vor fi folosite în evaluarea calității produselor, au fost prezentate la Praga, de comisarul european pentru justiție, consumatori și egalitate de gen, Vera Jourová, fiind elaborate de Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene, cu sprijinul a cel puțin 16 state membre și părțile interesate in aprilie. O campanie coordonată de testare va fi apoi lansată în mai de către autoritățile naționale din statele membre, potrivit comisarului UE.
Această problemă va fi abordată atât de statele din Estul Europei, cât și din Vestul, demonstrându-se încă o dată unitatea statelor membre și dorința lor de a asigura bunăstarea tuturor cetățenilor UE!