Opinion · 1129 · 23.10.2022

DE CE MINT SONDAJELE? - *SONDAJE CU INDICATORI DE MANIPULARE?* 

By PETRE POPP
DE CE MINT SONDAJELE? - *SONDAJE CU INDICATORI DE MANIPULARE?* 

Pentru că următoarea perioadă timp se anunță a fi una intensă din punct de vederea al informațiilor cu privire la tendințele, șansele și intenția de vot a cetățenilor, m-am gândit că ar fi binevenite câteva clarificări asupra, pseudo-măsurătorilor și al indicatorilor de manipulare.

Orice măsurătoarea este supusă unor erori (voluntare sau involuntare) adică existența unor variabile vor influența rezultatele astfel încât gradul de infidelitate al procentelor rezultantă a acestor măsurători să fie unul lipsit de realitate. De asemenea, eșantionul ales, pasul de eșantionare, momentul și metoda, sunt foare importante în determinarea corectă a unor tendințe.

,,Sondajul de opinie este un instrument de cercetare sociologic, care permite acumularea informațiilor despre opțiunile oamenilor referitor la diferite subiecte (politice, economice, sociale etc.). Mai exact, informațiile sunt despre ceea ce oamenii sunt gata să spună public. Trebuie să avem în vedere că oamenii pot minți, pot greși sau pot să spună nu tocmai ceea ce gândesc. Aici apare prima etapă de manipulare. În ce măsură un om poate răspunde onest unui operator de interviuri necunoscut? Va răspunde el cinstit sau așa cum crede că e corect să răspundă?"

Utilizarea unor platforme on-line, unde există posibilitatea accesării de către minori, sau exprimarea aceleași opțiuni de pe mai multe terminale IT, va reflecta adevarul? Cine și cu ce scop efectuează astfel de sondaje? Cine le comandă? Cine le interpretează corect? Sunt doar câteva interogații pertinente la care o să răspundem într-un alt articol.

În loc de concluzie

Sondajele mai greșesc, au greșit inclusiv în SUA, dar asta nu înseamnă că ele nu pot fi utile și utilizabile. Se știe că masele au tendința să se plieze pe media populației, adică pot intoxica, descuraja, sau folosite ca agent de contagiune într-o organizație politică cu scopul de regla (impune) anumite personaje incolore, inodore și insipide politic.

PRECIZARE: Din experiența politică, profesională de psiholog și sociolog, cele prezentate mai sus nu fac nicio o referire la structurile profesionale prestigioase și consacrate (IRES, IRSOP, CURS, etc.), institute de sondaje serioase.

Sondajele comandate de partide, de regulă, nu se fac publice și sunt folosite pe intern de către staff-uri.😉😀

BACK TO TOP