Actualitate · 565 · 15 Februarie 2019

De la un roaming accesibil tuturor, dar plătit cu bani puțini, la un roaming gratuit, dar inaccesibil!

De la un roaming accesibil tuturor, dar plătit cu bani puțini, la un roaming gratuit, dar inaccesibil!ariesnew.ro

De la un roaming accesibil tuturor, dar plătit cu bani puțini, la un roaming gratuit, dar inaccesibil!

Comisia Europeană a implementat cu succes reducerea și apoi eliminarea, din 15 iunie 2017, a suprataxelor pe care operatorii de telecomunicații le impuneau clienților de fiecare dată când aceștia traversau o frontieră și aveau nevoie să-și utilizeze dispozitivul mobil, fie că se aflau în vacanță sau în deplasări de serviciu. Roamingul a devenit gratuit, dar nu pentru multă vreme, pentru că abonații serviciilor de telefonie mobilă, ajungând în alte state membre, nu au mai avut posibilitatea de a-l mai accesa, chiar și contra cost.

Singura variantă era trecerea prealabilă la abonamente sau opțiuni pre-pay scumpe, de multe ori duble. Pentru eventualitatea unei călătorii în străinătate, în care abonatul avea nevoie de numărul său de telefon activ în roaming, nu exista decât posibilitatea de a plăti mai mult și în restul lunilor, când abonatul era în țara de domiciliu și roamingul nu era necesar. Prin urmare, o idee bună s-a metamorfozat într-o nedreptate pentru consumatori, creând un climat de neîncredere privind deciziile la nivel european.

În acest sens, am solicitat Comisiei Europene, printr-o întrebare cu solicitare de răspuns scris, să îmi transmită care sunt soluțiile pe care le propune pentru a reglementa aceste situații sau măcar a oferi și opțiunea inițială de a plăti roaming doar la nevoie. Vă voi reda răspunsul Comisiei de îndată ce îl voi primi.

Foto: Mediafax