Recent, comuna Tureni a devenit un punct de referință în peisajul arheologic românesc datorită unor descoperiri formidabile ce rescriu capitole importante ale istoriei locale și regionale. În contextul lucrărilor pentru Drumul Expres A3, s-au găsit nu una, ci două locații arheologice ce oferă o fereastră spre trecutul profund al acestor meleaguri.
Primul sit arheologic ne-a revelat urmele unei comunități dacice din secolul al II-lea î.Hr., confirmând astfel prezența dacilor în zona Tureni mult înainte de cucerirea romană din 106 d.Hr. Astfel, un vârf de lance dacic găsit în straturile de pământ vorbește despre o cultură de războinici, despre meșteșugurile și viața cotidiană a acestui popor înainte de a fi absorbiți în imperiul roman. Acest obiect de arme, probabil pierdut într-o luptă sau ritual, ar putea sugera existența unui conflict sau a unei așezări de o anumită importanță strategică.
Cel de-al doilea sit ne conectează direct cu epoca romană, oferind dovezi ale unei locuiri din perioada anilor 106 - 271 d.Hr. Vasele de provizii, gropile și oasele de animale sunt martori ai unui mod de viață stabilit și prosper sub stăpânirea Romei. Acestea vorbesc despre dieta, comerțul și chiar despre riturile domestice ale locuitorilor romani ai zonei Tureni.
Descoperirile sunt de o importanță capitală, având în vedere că stabilirea unei continuități între populațiile dacice și romane în Transilvania a fost un subiect de mare interes pentru istorici. Această continuitate arată că, în ciuda schimbărilor politice și culturale, viața a înflorit și s-a adaptat pe aceste terenuri, contribuind la mozaicul cultural al regiunii.
Cercetările meticuloase ale arheologilor de la Muzeul de Istorie al Transilvaniei din Cluj-Napoca au permis aceste descoperiri excepționale, oferind un nou capitol de istorie pentru comuna Tureni, cunoscută documentar încă din 1267. Prezența comunităților dacice și romane în această zonă, cu mult înainte de atestarea documentară medievală, deschide noi perspective asupra patrimoniului istoric și cultural al regiunii.
Descoperirile sunt în continuare studiate, și, fără îndoială, vor avea un impact profund asupra înțelegerii istoriei și identității românești. Comuna Tureni nu mai este doar un loc înscris în contractele de vânzare-cumpărare ale livezilor medievale, ci un loc unde straturi de istorie se revelează sub pașii noștri, atestând vechimea și continuitatea populației în inima Transilvaniei.
"𝕯𝖊𝖘𝖈𝖔𝖕𝖊𝖗𝖎𝖗𝖎 𝖆𝖗𝖍𝖊𝖔𝖑𝖔𝖌𝖎𝖈𝖊 𝕰𝖃𝕿𝕽𝕰𝕸 𝖉𝖊 𝖎𝖒𝖕𝖔𝖗𝖙𝖆𝖓𝖙𝖊 𝖕𝖊𝖓𝖙𝖗𝖚 𝖎𝖘𝖙𝖔𝖗𝖎𝖆 𝕽𝖔𝖒â𝖓𝖎𝖊𝖎, 𝖑𝖆 𝕿𝖚𝖗𝖊𝖓𝖎
Lucrările de excavații de pe șantierul Drumului Expres A3 - Tureni au prilejuit descoperirea a două situri arheologice de o importanță nemăsurată pentru istoria comunei Tureni, precum și pentru istoria populațiilor locuitoare pe teritoriul dintre Carpați - Dunăre și Marea Neagră!
𝗖𝗼𝗻𝗳𝗼𝗿𝗺 𝗶𝗻𝗳𝗼𝗿𝗺𝗮ț𝗶𝗶𝗹𝗼𝗿 𝗳𝘂𝗿𝗻𝗶𝘇𝗮𝘁𝗲 𝗱𝗲 𝗰ă𝘁𝗿𝗲 𝗮𝗿𝗵𝗲𝗼𝗹𝗼𝗴𝗶, î𝗻 𝗽𝗿𝗶𝗺𝘂𝗹 𝘀𝗶𝘁 𝗮𝘂 𝗳𝗼𝘀𝘁 𝗴ă𝘀𝗶𝘁𝗲 𝗮𝘁â𝘁 𝗟𝗢𝗖𝗨𝗜𝗡Ț𝗘, 𝗰â𝘁 ș𝗶 𝗨𝗡 𝗩Â𝗥𝗙 𝗗𝗘 𝗟𝗔𝗡𝗖𝗜𝗘, 𝗽𝗿𝗼𝘃𝗲𝗻𝗶𝗻𝗱 𝗱𝗶𝗻 𝘀𝗲𝗰𝗼𝗹𝘂𝗹 𝗜𝗜 𝗔.𝗖. (î𝗻𝗮𝗶𝗻𝘁𝗲 𝗱𝗲 𝗖𝗵𝗿𝗶𝘀𝘁𝗼𝘀)! 𝗔𝘀𝘁𝗳𝗲𝗹, 𝘀𝗲 𝗮𝘁𝗲𝘀𝘁ă 𝗳𝗮𝗽𝘁𝘂𝗹 𝗰ă 𝗽𝗼𝗽𝘂𝗹𝗮ț𝗶𝗶𝗹𝗲 𝗱𝗮𝗰𝗶𝗰𝗲 𝗹𝗼𝗰𝘂𝗶𝗮𝘂 î𝗻 𝘇𝗼𝗻𝗮 𝗰𝗼𝗺𝘂𝗻𝗲𝗶 𝗧𝘂𝗿𝗲𝗻𝗶 î𝗻𝗮𝗶𝗻𝘁𝗲 𝗱𝗲 𝗰𝘂𝗰𝗲𝗿𝗶𝗿𝗲𝗮 𝗿𝗼𝗺𝗮𝗻ă 𝗱𝗶𝗻 𝟭𝟬𝟲 𝗗.𝗖.
De asemenea, în situl al doilea au fost descoperite locuințe romane, vase de provizii romane, gropi de provizii romane și oase de animale. Acest sit arheologic provine din perioada romană, cuprinsă între anii 106 - 271 D.C. (după Christos).
𝘼𝙘𝙚𝙨𝙩𝙚 𝙙𝙚𝙨𝙘𝙤𝙥𝙚𝙧𝙞𝙧𝙞, 𝙙𝙚 𝙤 𝙞𝙢𝙥𝙤𝙧𝙩𝙖𝙣ță 𝙛𝙪𝙣𝙙𝙖𝙢𝙚𝙣𝙩𝙖𝙡ă 𝙥𝙚𝙣𝙩𝙧𝙪 𝙞𝙙𝙚𝙣𝙩𝙞𝙩𝙖𝙩𝙚𝙖 𝙍𝙊𝙈Â𝙉𝙀𝘼𝙎𝘾Ă 𝙙𝙞𝙣 𝙏𝙧𝙖𝙣𝙨𝙞𝙡𝙫𝙖𝙣𝙞𝙖 𝙘𝙤𝙣𝙨𝙛𝙞𝙞𝙣ț𝙚𝙨𝙘, 𝙛ă𝙧ă 𝙚𝙘𝙝𝙞𝙫𝙤𝙘, 𝘾𝙊𝙉𝙏𝙄𝙉𝙐𝙄𝙏𝘼𝙏𝙀𝘼 𝙥𝙤𝙥𝙪𝙡𝙖ț𝙞𝙞𝙡𝙤𝙧 𝙙𝙖𝙘𝙤-𝙧𝙤𝙢𝙖𝙣𝙚 î𝙣 𝙯𝙤𝙣𝙖 𝙏𝙧𝙖𝙣𝙨𝙞𝙡𝙫𝙖𝙣𝙞𝙚𝙞!
Le mulțumim arheologilor de la Muzeul de Istorie al Transilvaniei din Cluj Napoca, pentru munca depusă la descoperirea acestor vestigii!
Ca o notă de istorie, prima atestare documentară a comunei Tureni provine din anul 1267, când este menționat numele comunei într-un contract de vânzare-cumpărare a unei livezi!
Noile descoperiri arheologice atestă că la Tureni au existat familii, ginte și comunități care au trăit cu mult înainte de secolul I după Christos.
Biroul de presă al Comunei Tureni"
Sursa/PaginaFacebook/Primăria Comunei Tureni
BACK TO TOP