Story · 2720 · 01 Sep 2022

Despre acordeonistul *Vali RÎZA* din Câmpia Turzii

By PETRE POPP
Despre acordeonistul *Vali RÎZA* din Câmpia Turzii

Rîza Ioan Valentin, s-a născut la Câmpia Turzii la 04.09.1963, într-o familie de oameni modești, autentici și cu frica de Dumnezeu. Urmează învățământul elementar la Școala Generală Nr.2 din localitate, Școala Profesională în meseria de trefilator- laminator.

Cu un talent înnăscut pentru muzică, joc și voie bună…, în anul 1978 primește cadou de la tatăl său un acordeon, iar sub îndrumarea regretatului Alexandru Gabor, învață să cânte la acordeon. Ca o mențiune, maestrul Alexandru Gabor cunoștea muzical cca.18 instrumente.

În anul 1979 activează în cadrul Ansamblului UTC Turda, iar din anul 1980, în cadrul Ansamblului Doina Arieșului al Clubului Muncitoresc ISCT.

În anul 1995 pleacă la muncă în Israel, unde cântă în restaurantele românești din Tel Aviv, Beersheba, Haifa, Ierusalim…

După aproape 8 ani se întoarce în România, unde din 2005 activează profesional în cadrul Serviciului Cultural al Palatului C. Ionel Floașiu.

Despre familia de muzicanți RÎZA

Am avut șansa să copilăresc alături de vecini admirabili. Familia Rîza, a fost una dintre ele, nea Petru, Picu cum îl cunoaștea lumea…, alături de tanti Vironica, au fost binecuvântați cu patru copii, Dina, Valentin, Dănuț și Mihăiță, toți îndeledniciți cu cântatul. Dina la voce, Valentin la acordeon, Dănuț la saxofon și mezinul Mihăiță la vioară.

Nu pot să uit micile călătorii cu motocicleta MZ, a lui nea Picu, pricesnele dumnezeiești și cântate într-nu stil pur autentic, specific zonei… de către tanti Vironica și cântarea preferată a lui Picu ,,Dar-ar Dumnezeu un foc în pădurea de la Coc”.

BACK TO TOP