Psychology · 53 · 28.11.2022

Despre empatie și importanța ei

By REDACȚIE
Despre empatie și importanța ei

Am auzit de “empatie” în momentul în care mai mulți oameni pe care îi cunoșteam au început să meargă la terapie.

În paralel, am întâlnit termenul la diverse workshop-uri de dezvoltare personală, terapie prin muzică sau teatru. Treptat, mi-a intrat în vocabular și mi l-am însușit, fără să mă gândesc prea mult la asta. Dar m-ar fi ajutat dacă aș fi știut despre empatie în adolescență.

Ce este empatia?

Așadar, empatia reprezintă capacitatea de a înțelege ceea ce simte altă persoană, din perspectiva acesteia.

Tendința unei persoane empatice este de a sări în ajutorul celorlalți în mod natural și spontan, dezinteresat și de a exprima înțelegere. De asemenea, empaticii știu să asculte cu adevărat și să îți fie alături, mai ales când te aflii în momente dificile.

Avantaje

Printre avantajele empatiei, se numără: ascultarea activă a interlocutorului, observarea semnalelor nonverbale ale corpului, oferirea unui feedback constructiv, înțelegerea emoțiilor în cadrul unui grup.

Empatia ajută la soluționarea conflictelor din diferite relații, mai ales când vine vorba de confruntări între persoane care provin din medii diferite.

Practic, empatia îți oferă posibilitatea de a trăi emoția cuiva, fără a trece prin aceleași experiențe. Însă poveștile de viață cu care te conectezi îți pot oferi lecții prețioase din care poți învăța multe despre tine.

Este similar cu experiența pe care o dobândești citind sau uitându-te la filme. Atunci când rezonezi cu personajele, suferi și te bucuri o dată cu ele, te atașezi emoțional, iar la final te simți ca și când ai fi trăit multe din cele citite sau văzute.

Dezavantaje

Există, însă, limite pe care este sănătos să le setezi încă de la început. A te încărca cu prea multă suferință sau cu emoții negative vine cu un cost emoțional, de care trebuie să fii mereu conștient. Iar când acest cost emoțional atinge o limită, este mai înțelept să îți iei niște distanță.

Un alt aspect de luat în considerare este că empaticii se consumă mult și pot absorbi emoțiile celorlalți ca un burete. În momentul în care interacțiunea s-a terminat, ei păstrează o parte din ceea ce au absorbit.

Lipsa empatiei într-o familie poate duce la conflicte între părinți și copii.

Astfel, apar părinți care își obligă copii să se îmbrace într-un anumit fel, neținând cont de personalitatea lor. Părinți care pun presiune ca aceștia să aibă 10 pe linie la școală, neluând în seamă pasiunile lor față de anumite materii și dezinteresul față de altele.

De cele mai multe ori, aceste tipuri de comportament influențează în mod negativ dezvoltarea emoțională a copiilor și a adolescenților, putând să ducă la timiditate excesivă, spirit auto-critic, deformarea percepției asupra iubirii.

Importanța empatiei

Empatia este precum reglarea a unui post de radio. Cauți semnalul până când ajungi la frecvența pe care se aude cel mai bine. Îți configurezi setările astfel încât ceea ce spune celălalt să fie ascultat și înțeles.

O persoană empatică nu judecă.

O persoană empatică ascultă activ și este prezentă 100% în conversație.

O persoană empatică oferă ajutor dezinteresat.

O persoană empatică își exersează empatia.

Empatia este importantă pentru că poate deveni un instrument foarte util în procesul nostru de descoperire personală, dar și în modul în care percepem relațiile și lumea înconjurătoare.

Empatia este sora subiectivității – în momentul în care conștientizezi că modul în care simți este influențat de numeroși factori, devine mai ușor să nu iei lucrurile personal și să ai o imagine mai clară asupra vieții tale.

Descoperi multitudinea de oglinzi care arată fiecare un adevăr al ei, diferit de al celorlalte, asupra aceleiași realități.

sursa:Facebook

BACK TO TOP