Information Technology · 58 · 02 Sep 2022

Despre Internet of Things (IoT)

By MARIUS PRICOPIE
Despre Internet of Things (IoT)

Ce este IoT?
Internet of Things (IoT) reprezintă rețeaua de obiecte fizice - "lucruri" - care conțin senzori, software și alte tehnologii, în scopul conectării și schimbului de date cu alte dispozitive și sisteme de pe internet. Aceste dispozitive pot fi de la simple obiecte de uz casnic până la unelte industriale.

De ce este Internet of Things (IoT) atât de important?
În ultimii ani, IoT a devenit una dintre cele mai importante tehnologii facând posibilă comunicarea fără probleme între oameni, procese și lucruri. Majoritatea dintre noi au conectate la internet obiecte pe care le folosim zilnic: roboți de bucătărie, automobile, termostate, monitoare pentru copii, camere supraveghere, centrale termice, etc.
Acest fapt este posibil cu ajutorul sistemelor de calcul la preț redus, al cloudului, al big data, al analizelor și al tehnologiilor mobile, lucrurile fizice pot distribui și colecta date cu o intervenție umană minimă, prin intermediul inteligenței artificiale.
În această lume hiperconectată, sistemele digitale pot înregistra, monitoriza și ajusta fiecare interacțiune dintre elementele conectate. Lumea fizică întâlnește lumea digitală - și acestea cooperează.

După cum spuneam, universul IoT se extinde într-un ritm uluitor. Au fost 10 miliarde de dispozitive IoT în 2021 și se estimează că această cifră va fi de 25 de miliarde de unități până în 2030, conform statista.com.
În medie, o locuință normală a avut cel puțin 10 dispozitive conectate în 2020, iar cele mai populare în rândul utilizatorilor au fost electrocasnicele inteligente, dispozitivele de automatizare a locuinței și camerele IP

Siguranța dispozitivelor IoT
DAR, chiar e o alegere inteligentă să aducem toate aceste gadgeturi în locuințele noastre și să le lăsăm conectate la internet 24/7?
Iată câteva întrebări care ne vin în minte:
Toate dispozitivele sunt la fel de sigure?
Îmi poate accesa cineva dispozitivele fără ca eu să știu?
Mă poate spiona cineva folosindu-mi sistemul de supraveghere video?
Răspunsul la aceste întrebări este, făra îndoială, DA!

Pentru a evita anumite breșe de securitate este foarte important ca aceste lucruri inteligente să fie configurate corect de către specialiștii în domeniu.
Celor interesați de securitatea echipamentelor, instalate în casă sau la biroul, le recomand articolul "Să înțelegem dispozitivele inteligente".

Marius Pricopie

Sursa foto: bitdefender.ro

BACK TO TOP