La 6 decembrie 1935, în casa preotului Grigore Cornescu și a preotesei Elena se naște cu mare bucurie primul lor copil. Este Nicolae cel care va purta numele sfântului care era sărbătorit. Atunci bunicul a zis ‘e primul copil și va fi preot, iar următorul va fi medic.
A crescut în sânul familie și a avut și un frate.
Școala primară o va face în comuna natală din Almaj din județul Dolj la 17 km de Craiova. În clasa a V -a părinții hotărăsc să-l dea la Seminarul Teologic din Râmnicu Vâlcea. Plecat de acasă de la 11 ani, nu se poate obișnui printre străini. La prima vacanță de sărbători o înduplecă pe mama și nu se mai întoarce la Vâlcea. A fost o încercare spre preoție care ai eșuat. Continuă studiile în comuna natală și apoi la Craiova, unde absolvă Liceul Nicolae Bălcescu în 1954.
Vine la Cluj ca să facă facultatea de chimie, dar drumurile duc spre medicină. Fără să știe părinții, se înscrie la examen și reușește la Facultatea de Medicină Generală din Cluj, pe care o absolvă în 1960. Au fost anii cei mai grei pe care i-a trecut cu răbdare și modestie. La terminare este repartizat la Exploatarea minieră Petrila, județul Hunedoara ca medic de întreprindere. Aici se remarcă prin dăruire și dragoste pentru cei care lucra în mine de cărbune și este numit și coordonator al ,,Sanatoriului de noapte”pentru minerii din Petrila.
Condițiile grele din domeniul minier și viața plină de pericole ale minerilor la un motivat pentru mult timp.
Se întoarce la Cluj în urma unui examen este admis ca medic rezident la Clinica de Obstretică-ginecologie din localitate. Aici sub îndrumarea unor profesori renumiți profesor Dr. Căprioara conferențiar Dr. Octav Rusu se formează în trei ani pentru o profesie nobilă aceea de a aduce pe lume viață. Muncește cu dăruire pasiune seriozitate, face multe gărzi străduindu-se să își formeze bagajul profesional.
Pleacă pentru 10 luni la Spitalul Zalău și apoi vine ca medic specialist la Spitalul din Câmpia Turzii. Aici a lucrat până la pensionare, în anul 2002 urcând treptele de afirmare ca medic primar și mulți ani cu funcția de șef de secție Obstretică-Ginecologie. În toată această perioadă a organizat timp de 15 ani și serviciul de salvare care aparținea de spital.
Toată perioada a fost încărcată cu o muncă ce a cerut mult devotament deoarece ca medic era foarte solicitant. Pe plan personal, pensionarea nu ia adus liniște deoarece au apărut problemele de sănătate. Urmărit atent și cu răbdare de profesorul Dr. Dan Căpâlneanu hotărăște să se opereze pe cord deschis în ianuarie 2009, intervenția fiind executată de domnul Dr. Dan Bindea în Clinica de Chirurgie Cardiacă Cluj. A fost o hotărâre bună deoarece sănătatea cardiacă i-a asigurat un trai mai bun până la sfârșit.
Poate oboseala acumulată sau emoțiile puternice prin care a trecut împreună cu problemele duc la declanșarea unei afecțiuni Neuropsihiatrice care a evoluat și timp de 10 ani cu tratament și multă grijă.
Anii au trecut, organismul a slăbit și boala necruțătoare l-a ales și pe el în ultimul în rândul său. Peste această puncte nu am mai putut trece.
Pe plan personal, în facultate fiind în anul 1958 a cunoscut-o pe studenta Doina care în 1962 i-a devenit soție. A fost o întâlnire benefică pentru ambii soți care prin înțelegere și armonie sau completat în perioadele profesionale. În 1969 se naște fiul lor Dan bucurie și rodul dragostei care a făcut viața frumoasă și-a dat sensul adevărat acestea. Dan este împlinit profesional a fost un copil cuminte și ascultător mândria părinților. După căsătoria lui Dan, acesta pleacă împreună cu soția din țară și din 2002, tatăl dorește în ultimii ani când boala se agravează tot mai mult dorind să vină să fie aproape de părinți.
Așa și-a împlinit rostul și rolul în această viață împăcat cu sine.
Dr. Nicolae Cornescu 1935-2023
Fie-i memoria binecuvântată!