Sports History · 259 · 20 Sep 2022

*Despre Vasile TĂTARU - întemeietorul boxului la Câmpia Turzii*

By PETRE POPP
*Despre Vasile TĂTARU - întemeietorul boxului la Câmpia Turzii*

Vasile Tătaru a fost întemeietorul boxului la Câmpia Turzii, și-a început activitatea de instructor în toamna anului 1949, iar din anul 1951 avându-l ajutor pe instructorul Ștefan Orosz. În consecință putem spune că localitatea noastră are o tradiție în boxul organizat de 73 de ani.

De origine din Târgul-Mureș, s-a născut la 22 februarie 1914, de profesie funcționar comercial absolvent al Școlii Comericiale Superioare din Cluj. Între anii 1937-1939 lucrează la centrala Societății Industria Sârmei SA aflată la Cluj-Napoca, iar din luna august vine la Câmpia Turzii.

Timp de 12 ani, virtuțile sale pugiliste îi erau foarte bine cunoscute, el practicând boxul la KKASE (în traducere: Clubul Sportiv al Angajaților din Comerț Cluj), fiind component de bază al reprezentativei Clujului, Campion de box al Ardealului în anul 1934 și în același an ajungând Vicecampion național la amatori, categoria Pană.

La începutul anului 1958 (foto), după ce în anul 1957 absolvise, la București, cursul de antrenor de box, înființează juridic secția de box a Asociației Sportive Industria Sârmei, reușind într-un timp scurt să creeze un climat psihic bun, devenind un șlefuitor a numeroși boxeri din Câmpia Turzii, ajunși sportivi de performanță, printre care se numără: Stelian Cotescu, Alexandru Podar, Gheorghe Roșca, Florian Dudea, Ioan Lupea, Constantin Bâzgan, Dumitru Bud, Ioan Otvos, Gheorghe Chivăr, Nicolae Nociu, Ioan Filip, Vasile Dondotzi, Petre Puiu, Ioan Baciu, Samoilă Dondotzi, Alexandru Serban, Vasile Morar, Costinel Nemțeanu, Iacob Stoica și mulți altii.

Ca un lucru inedit și demn de menționat este faptul că primele antrenamente de box au început într-o sala a ,,Restaurantului Gossner”, după care la apoi la Stadion și din 1962 la Sala Sporturilor.

La 30 octombrie 1961, părăsește ringul vieții, la doar 47 de ani, în urma unui atac de cord.

Vasile Tătaru 1914-1961

Fie-i memoria binecuvântată!

📷 foto 1958, Vasile Tătaru alături de boxerii sârmari.

(Sursa documentară: ,,Acei feciori minunați, boxerii anilor 1958-1970” ediția 2011 autor Florian Dudea)

BACK TO TOP