Într-o privire retrospectivă asupra trecutului, ne întoarcem la anii 1981-1991, perioadă în care istoria agriculturii în Câmpia Turzii a cunoscut transformări semnificative. În acea eră înfloritoare, Secția de Mecanizare Agricolă (S.M.A) din Câmpia Turzii a fost o piesă esențială în puzzle-ul dezvoltării agricole a regiunii.
Într-un efort concentrat de a spori randamentul agricol și de a răspunde cererii crescânde, S.M.A Câmpia Turzii a devenit un adevărat furnizor de soluții mecanizate. Încă de la începutul acestei perioade, au fost achiziționate 17 mașini pentru deservirea lucrărilor de nășat duri. Cu o echipă de 306 persoane, această unitate de mecanizare a fost înzestrată cu 27 de mașini pentru imprăștiat îngrășăminte, 17 mașini pentru ierbicidare culturi, 26 de mașini pentru stropit și prăfuit, precum și 34 de prese pentru balotat paie și fan. Cu 86 de remorci pentru tractoare, această infrastructură a fost pusă în slujba dezvoltării agricole.
În noiembrie 1981, S.M.A Câmpia Turzii a preluat cu încredere o parte din activitatea fostei S.M.A Ceanu Mare, absorbând secțiile de mecanizare Ceanu Mare, Boldut, Boian și Lăcăbeni. În acest an de tranziție, 13 C.A.P-uri (Cooperative Agricole de Producție) au fost deservite de către această entitate remarcabilă. Printre acestea se numărau Câmpia Turzii, Luna, Vișoara, Urca, Triteni Colonie, Tritenii de Jos, Pădureni, Călărași, Boldut, Boian, Ceanu Mare, Lăcăbeni și Asociația Viticolă Tritenii de Jos. În total, 20.000 de hectare de teren au fost lucrate cu migală și pricepere.
În anul 1989, S.M.A Câmpia Turzii s-a conturat ca o adevărată forță a mecanizării agricole, având 13 secții de mecanizare, fiecare dotată cu propriul atelier de reparații pentru tractoare și utilaje agricole. La centrul stațiunii, un complex atelier a fost creat pentru a îngriji nevoile mecanice ale mașinilor și utilajelor. Ateliere pentru confecții metalice, service, montaj și fabricație de subansambluri agricole au încununat această infrastructură impresionantă.
În anul 1991, schimbarea denumirii în Societatea Comercială "AGROMEC" S.A a marcat un nou capitol în evoluția acestei entități. Sub tutela Ministerului Agriculturii, Agromec a pășit într-o eră de modernizare și inovație în agricultura Câmpiei Turzii.
Astfel, într-o cronologie a dezvoltării agricole dintr-o epocă trecută, observăm cum Câmpia Turzii a găzduit o entitate dinamică și ambițioasă, care a contribuit la modelarea peisajului agricol și mecanizat al regiunii.