Interviul săptămânii · 668 · 20 Aprilie 2019

Dialog între social democrați. Interviu cu Csutak Ludovic -fost consilier local!

Dialog între social democrați. Interviu cu Csutak Ludovic -fost consilier local!ariesnew.ro

Dialog între social democrați

Interviu cu Csutak Ludovic- fost consilier local!

#AdrianMarincean: Cine este Csutak Ludovic?

#LudovicCsutak: M-am născut în anul 1953 la Campia Turzii într-o familie de maghiari, tatăl meu Adalbert de confesiune reformată, iar mama Elisabeta catolică. Am urmat școala primară la vechea Scoală Nr. 1 din centrul orasului, iar liceul teoretic la Iernut pe care l-am absolvit în anul 1970.

#AM: Care este prima amintire pe care o aveti din Câmpia Turzii?

#CL: Bună întrebare. Prima amintire care imi vine in minte este din perioada cand eram copil si mergeam la Roșiori cu parintii si matusile, la colindat cu sania trasa de cai, erau vremuri foarte frumoase si pline de amintiri bune.

#AM: Am să vă pun o intrebare mai dificilă, ati fost consilier local UDMR, dupa care ati plecat din uniunea maghiară, unii spun ca ati fost dat afara si renegat, ce s-a întâmplat, care este adevarul?

#LC: Ceea ce vreau sa se stie de la inceput, este faptul ca eu sunt un cetatean român de etnie maghiară, si apartin acestei comunitati, este dreptul meu prin nastere si nu mi-l poate lua decât Bunul Dumnezeu! Asta ca să fiu clar! Nu am fost dat afară, am plecat datorită faptului că in acea perioada conducerea UDMR a luat-o pe un drum gresit, lucru care s-a demonstrat in urmatoarea perioda de timp, cand s-au jucat de-a administratia si au promovat in conducerea orasului copii imaturi, care nu au facut absolut nimic, dar absolut nimic pentru comunitatea maghiara din Câmpia Turzii ci doar si-au vazut propriul interes, un post bine platit in primarie la politia locala. Daca ne uităm astăzi, o sa vedem ca relatiile cu prietenii nostri de la Mohacs si Kisber aproape nu mai exista! As putea spune mai multe dar din respect fata de maghiarii din Câmpia Turzii nu am s-o fac!

#AM: De ce ati ales echipa PSD?

#CL: În primul rând pentru că am multi prieteni aici, in al doilea rand si poate cel mai important lucru este pentru ca vreau sa-mi ajut comunitatea maghiară, asa cum am mai facut-o. Oamenii astia din PSD Câmpia Turzii, au ajutat comunitatea maghiara cum nu a facut-o nimeni până acum! Ce le-am reprosat a fost faptul ca nu au spus mai mult acest lucru! Au ajutat la infiintarea Casei Maghiare din Campia Turzii, la sprijinirea financiara a Bisericii Reformate din oras, la functionarea Gardinitei maghiare, si cel mai mult lucru pe care l-au facut a fost ca ne-au tratat cu respect si pe noi si pe prietenii nostri de la Mohacs si Kisber ceea ce cei de azi nu o fac!

Ceea ce vreau să se stie că subsemnatul, în calitate de consilier local, la insistentele mele la PSD si bineinteles la primarul Radu Hanga a fost retrocedata Gradinita Maghiara din str. Andrei Muresanu, altii s-au laudat si nu au facut absolut nimic!

Am ales PSD pentru ca vreau sa ajut comunitatea maghiara in continuare, si o voi face cu toata fiinta mea!

#AM: Care sunt probleme reale cu care se confrunta comunitatea maghiara din Câmpia Turzii?

#CL: Nu sunt hotarâti pe ce drum s-o apuce! Au nevoie de oameni adevarati maghiari! Mă trag dintr-o familie veche din Câmpia Turzii si mă mândresc cu asta, bunicul meu Ludovic a fost un proprietar de prăvălie, avea una din cele noua măcelarii din oraș, era un om respectat si de maghiari, români si rromi, a fost mandru ca este ungur si tinea cu sfintenie la obiceiurile noastre si ajuta biserica reformata si catolica, din toate punctele de vedere.

Astazi suntem intr-o criza de identitate, tinerii nostri nu isi mai cunosc stramosii, ce familii maghiare vechi erau in zonă, cu ce meserii se ocupau, ce faceau ei. Nu numai ca nu cunosc, dar nici nu-i mai intereseaza! Asta este un lucru grav!. Trebuie să facem ceva! Nu trebuie sa fim doar un numar de consilieri locali care voteaza pentru primar!

#AM: Ce le transimte-ti maghiarilor din Câmpia Turzii?

#CL: Să fie mai curajosi si să își caute parteneri politici corecti. Si să stie că se pot baza pe Csutak Ludovic oricând!

#AdrianMarincean: Vă multumesc domnule Csutak Ludovic, a fost un dialog foarte interesant!

#CsutakLudovic: Sper! Si eu îți mulțumesc!