Interviul săptămânii · 707 · 18 Aprilie 2019

#Dialog între social democrați!Interviu cu Monica UIOREAN- consilier local șI președinta OFSD Câmpia Turzii !

#Dialog între social democrați!Interviu cu Monica UIOREAN- consilier local șI președinta OFSD Câmpia Turzii !ariesnew.ro


#Dialog între social democrați!

Interviu cu Monica UIOREAN- consilier local șI președinta OFSD Câmpia Turzii !

#AdrianMarincean: Cum vă asigurați că interesele celor pe care îi reprezentați sunt promovate, considerați acesta (faptul că ați fost investit de cetățeni) un factor de stres sau vă conferă putere și inspirație. Vă rog detaliați.

#MonicaUIOREAN: În urma întâlnirilor și audiențelor pe care le-am avut cu cetățenii orașului, am identificat ce solicitări și necesități au și am căutat să venim în întămpinarea acestor cerințe, cu proiecte care să le rezolve nevoile și care să contribuie la dezvoltarea orașului nostru, Câmpia Turzii.

În perioada 2012 – 2016, am făcut parte din Cosiliul Local Câmpia Turzii, unde alături de colegii mei social democrați am fost inițiatorii mai multor proiecte de hotărâre, proiecte care au dus concret la îmbunătățirea vieții cetățenilor.

Un proiect important, realizat de noi este „Parcul Industrial”, care astăzi este populat cu firme ce își desfășoară activitatea economică acolo și care oferă locuri de muncă. Alte proiecte importante care au fost realizate în Câmpia Turzii de sociali democrați sunt: Hala Agroalimentară din P-ta Unirii și Hala din P-ta Mică (str. Mureșului), unde astăzi producătorii desfășoară o activitate comercială civilizată. Toate aceste obiective au fost realizate prin multă muncă, determinare, viziune, prin fonduri accesate de la Consiliul Județean și Guvernul României.

Tot din fonduri extrabugetare a fost realizat și muzeul ”Prima Școlă Românească 1879”, un proiect foarte important pentru identitatea comunității noastre, un proiect realizat pentru a întâmpina cum se cuvine Marea Unire de la 1918!

Așa cum se întămplă în viața există și eșecuri, există proiecte de hotarâre care au fost inițiate de social democrații din Câmpia Turzii și care au fost blocate de primarul PNL, iar multe dintre ele nici măcar nu au fost puse pe ordinea de zi. Printe aceste proiecte se afla înființarea ”Grupului de Acțiune Locală”, cu ajutorul căruia se puteau accesa fonduri nerambursabile pentru dezvoltarea Câmpiei Turzii. Un alt proiect important care a fost blocat este ,,Casa Pensionarilor”, unde un numar de 3202 pensionari au initiat primul proiect de hotărâre din istoria Consiliului Local Campia Turzii si in care bineinteles, ar fi putut să socializeze și să iși desfășoare activitatea.

În calitatea mea de consilier local, aflat la al doilea mandat, în perioada 2016 până în prezent, am constatat că de cele mai multe ori inițiativele primarului PNL nu sunt în concordanța cu nevoia cetățenilor, de aceea înțeleg să mă axez pe nevoile și solicitările cetățenilor. Am rămas surprinsă că cetățenii vorbesc cel mai mult de lipsa confortului urban, respectiv, starea străzilor, trotuarelor, iluminatul public și curățenia. Am avut câteva inițitive, interpelări, luări de poziție cu privire la aceste aspecte, dar neavând majoritatea necesară în consiliul local pentru adoptarea acestor initiațive nu le-am putut pune în practică.

#AM: Considerați că proximitatea Autostrăzii Transilvania conferă orașului un avantaj strategic? Dacă da, aveți în program diferite direcții de valorificare a acestui lucru?

#MU: În timp populația din Câmpia Turzii s-a dezvoltat si are așteptări, își doresc condiții sociale și economice corespunzătoare, un trai cât mai bun, ceea ce impune o mobilitate economica mai mare, într-un timp cât mai redus și cu cât mai multă siguranță.

Economia orașului nostru depinde de locuri de munca decente, de calitate si bine plătite, de transporturi, cu precădere cele rutiere, care permit cea mai mare mobilitate, nu poate exista nicio activitate lucrativă fară deplasări materiale și umane.

Câmpia Turzii s-a dezvoltat la un moment dat intr-un ritm mai alert decât localitățile vecine, pentru că am beneficiat de ,,gară ”, iar transporturile s-au efectuat pe calea ferată, ceea ce rezultă că traficul rutier este foarte important în dezvoltarea unei localități.

Având intrare și ieșire la autostradă, Câmpia Turzii devine mai atractivă pentru investitori, cu ajutorul cărora se obține o mai mare dezvolatare economică…

#AM: Este pentru dvs atragerea de fonduri europene o prioritate? De ce? Cum se poate face – exemple.

#MU. Pentru dezvoltarea unei localități în primul rând trebuie să ai o vizune, să faci proiecte si să identifici sursele de finantare, ai nevoie de un buget adecvat, acest buget se formează din taxele și impozitele colectate local. Întrucât acest buget local nu este suficient pentru a satisface nevoile localității este necesar să cauti solutii, solutiile pot fi atragerea de fonduri de la Consiliul Județean, Guvern și de la Comunitatea Europeană.

#AM: Spuneți-mi un moment când în viața profesională vi s-a pus răbdarea la încercare. Cum l-ați depășit.

#MU: Am avut o problemă în anul 2009, când pe criterii politice mi s-a desființat postul de specialist în Resurse Umane și am fost trimisă pe teren la recuperări creanțe. Acest lucru s-a întâmplat din cauză că nu eram membră a PDL-ului și că eram membră a PSD-ului. A fost o perioadă foarte grea, în care s-au făcut presiuni foarte mari asupra mea, dar am reușit să o depășesc și să înving mitocăniile PDL-ului, actualul PNL.

#AM:Cum vedeți la nivel local chestiunea egalității între sexe. Există o problemă? Dacă da, sunt remedii?

#MU: Paritatea de gen este un principiu fundamental al democrației europene. La noi, în societatea românească sau facut progrese reale în acest sens, femeile sunt promovate, un exemplu este că în funcția de prim-ministru avem o femeie, prima femeie prim ministru din istoria României si asta spune mult.

În cadrul Partidului Social Democrat din Câmpia Turzii întotdeauna femeia a fost promovată, ca dovadă că a fost primul partid din orașul nostru care a promovat femeia. În fiecare consiliu local femeile au fost reprezentate de una sau două femei în calitate de consilieri locali.

#AM: Interacționați cu diferite organizații feminine în acțiuni sociale sau caritabile? Câteva exemple.


#MU: Fac parte și colaborez cu mai multe ONG uri în cadrul cărora particip la diferite proiecte și activități de voluntariat.

Sunt membru fondator al ONG ului ”Asociația Femina 2014 Câmpia Turzii ” și vicepreședinte al acestei asociații, unde alături de colegele mele am realizat mai multe activități destinate în general femeilor.

Am fost coordonatorul a patru proiecte pentru care am accesat fonduri de la Consiliul Județean Cluj.

În anul 2017 am inițiat și coordonat proiectul : ”Promovarea Culturii și Tradițiilor către generația tânără – Tipărirea Revista Culturală Astra ”, nr.1.

În anul 2018 am inițiat și coordonat proiectul: ”Promovarea Culturii și Tradițiilor către generația tânără – Tipărirea Revista Culturală Astra ”, nr.2 și nr.3.

În anul 2018 am inițiat și coordonat proiectul : ”Cultura și tradițiile în Câmpia Turzii – 100 de ani de la Marea Unire – tiparirea de Cărți poștale Ghirișene ”.

Am colaborat și cu alte ONG-uri, de exemplu o frumoasă colaborare am avut cu ”Asociația Despărțământul Astra ”, unde am inițiat și coordonat trei proiecte, cu fonduri de la Consiliul Județean Cluj.

În anul 2016 am inițiat și coordonat proiectul: ”Promovarea diversității în cultură în cadrul patrimoniului cultural al Municipiului Câmpia Turzii”.

În anul 2018 am inițiat și coordonat proiectul: ”100 de personalități istorice care au contribuit la dezvoltarea comunității din Câmpia Turzii – tipărire brosură”.

În anul 2018 am inițiat și coordonat proiectul: ”Câmpia Turzii 100 de ani, 1918 –2018, Broșura, Gânduri și Imagini”.

În continuare îmi propun să continui aceste proiecte și îmi doresc să am cât mai multe colaborări cu orice fel de ONG.

#AdrianMarincean: Îți mulțumesc pentru interviu și pentru timpul alocat, spor la muncă

#MonicaUiorean: Asemenea!

Interviu din ciclul: ,,Dialog cu social democrații” susținut de Adrian Marincean -purtătorul de cuvânt PSD Câmpia Turzii!