Opinion Development Media Center · 363 · 27.09.2022

Diaspora este Câmpia Turzii de pretutindeni, de oriunde! Diaspora este acolo unde *ghirișenii* lucrează, crează,...oriunde o inimă bate pentru România!

By PETRE POPP
Diaspora este Câmpia Turzii de pretutindeni, de oriunde! Diaspora este acolo unde *ghirișenii* lucrează, crează,...oriunde o inimă bate pentru România!

Diaspora este Câmpia Turzii de pretutindeni, de oriunde se află, lucrează, crează, de oriunde îi bate inima pentru România. Desfășurare unor programe de consiliere, reintegrare și sprijin în domeniul antreprenoriatului; promovarea experiențelor relevante, cu bune și grele, către tineri; atragerea celor stabiliți în străinătate în susținerea proiectelor și afacerilor locale, sunt necesare si obligatorii într-o administrație publică acorată în realitățile sociale ale anului 2022.

Peste 2,3 milioane de români au emigrat în ultimii 25 de ani în state precum Spania, Italia sau Germania, unde se bucură de venituri de patru, de cinci sau chiar șapte ori mai mari decât cele câștigate de cunoștințele şi rudele rămase în țară. Doar în ultimul deceniu ei au trimis în România peste 42 de miliarde de euro.În jur de 2,3 milioane de români, peste 100.000 de anual, au ales să plece peste hotare după 1989, reiese din datele Institutului Naţional de Statistică (INS).

Astfel, populaţia rezidentă a ţării a scăzut la începutul anului trecut la nivelul înregistrat în 1969, de circa 20 de milioane de locuitori. Cel mai semnificativ "val" de emigrări s-a înregistrat în 2007, odată cu aderarea României la Uniunea Europeană, principala destinație la acea dată fiind Spania. În prezent, cei mai mulți români care au plecat din țară pentru o perioadă de cel puțin un an au ales Italia.

"Pe parcursul perioadei 1989-2012 populația stabilă a României s-a redus cu peste 3,1 milioane de locuitori. Mai mult de 77% din sporul negativ al populației rezidente (stabile) din această perioadă a fost determinat de emigrație", se arată într-un raport al Statisticii.

Diaspora asigură pentru comunitatea oglinda străinătății și lecția dorului de casă.

BACK TO TOP