Information Technology · 107 · 23.09.2022

Diferentele dintre IaaS, PaaS, SaaS si cand se utilizeaza fiecare

By MARIUS PRICOPIE
Diferentele dintre IaaS, PaaS, SaaS si cand se utilizeaza fiecare

Companile mari și mici utilizează aceste servicii pentru desfășurarea rutinelor zilnice, rularea softurilor specifice, accelerarea dezvoltarii produselor, lucrările de descărcare etc. Principalele trei opțiuni "ca serviciu" sunt: infrastructură, platformă și software. Să ne facem o imagine de ansamblu asupra celor trei, în comparație cu ceea ce se mai numește și NaaS sau "Nimic ca un serviciu".

SaaS - Software as a Service
Software-ul ca servicii de aplicații Cloud sau "Software-ul ca serviciu" (SaaS) sunt probabil cea mai populară formă de cloud computing și sunt ușor de utilizat. SaaS utilizează Web pentru a livra aplicații care sunt gestionate de un furnizor terță parte și a căror interfață este accesată de partea clienților. Cele mai multe aplicații SaaS pot fi difuzate direct dintr-un browser Web, fără descărcări sau instalări necesare. SaaS elimină necesitatea de a instala și rula aplicații pe computere individuale. Cu ajutorul SaaS, este ușor pentru întreprinderi să își eficientizeze întreținerea și suportul, deoarece totul poate fi gestionat de furnizori: aplicații, runtime, date, middleware, sisteme de operare, virtualizare, servere, stocare și rețele. Gmail este un exemplu celebru de furnizor de poștă electronică SaaS.

PaaS - Platform as a Service
Platforma ca serviciu Cele mai complexe dintre cele trei servicii platforma cloud sau "Platform as a Service" (PaaS) furnizează resurse computaționale printr-o platformă. Ceea ce dezvoltatorii câștigă cu PaaS este un cadru pe care se pot baza pe dezvoltarea sau personalizarea aplicațiilor. PaaS face ca dezvoltarea, testarea și implementarea aplicațiilor să fie rapidă, simplă și eficientă din punct de vedere al costurilor, eliminând necesitatea de a cumpăra straturile hardware și software subiacente. O comparație între SaaS și PaaS are legătură cu aspectele care trebuie gestionate de utilizatori, mai degrabă decât de furnizori: cu PaaS, furnizorii continuă să gestioneze runtime, middleware, sisteme de operare, virtualizare, servere, stocare și rețele, și date.

IaaS - Infrastructure as a Service
Infrastructura ca servicii de infrastructură Cloud Service, cunoscută sub numele de "Infrastructură ca serviciu" (IaaS), furnizează infrastructură de calculatoare (cum ar fi un mediu de virtualizare a platformei), stocare și crearea de rețele. În loc să achiziționeze software, servere sau echipamente de rețea, utilizatorii le pot cumpăra ca un serviciu complet externalizat, care este de obicei facturat în funcție de cantitatea de resurse consumate. Practic, în schimbul unei taxe de închiriere, o terță parte vă permite să instalați un server virtual pe infrastructura IT. În comparație cu SaaS și PaaS, utilizatorii IaaS sunt responsabili pentru gestionarea mai multor: aplicații, date, runtime, middleware și sisteme de operare. Furnizorii gestionează în continuare virtualizarea, serverele, hard disk-urile, stocarea și crearea de rețele. Ceea ce câștigă utilizatorii cu IaaS este infrastructura pe care pot instala orice platforme necesare. Utilizatorii sunt responsabili pentru actualizarea acestora dacă vor fi lansate versiuni noi.

Naas - Nothing as a Service
În cele din urmă, la nivelul abstractizării, avem ceea ce se numește "Nimic ca serviciu" (NaaS). Sunteți responsabil de toate, de la scoaterea serverului din cutie, configurația sistemului de operare, configurarea stațiilor de lucru, conectivitatea la rețea, până la asigurarea conectării la rețea. În plus vă revine și responsabilitatea achiziționării licențelor software.

Tot ce am trecut aici în revistă este doar un ghid sumar. Situația dvs. particulară poate necesita ignorarea unei părți din toate aceste sugestii. Alegeți nivelul de abstractizare care are sens pentru nevoile afacerii dvs. și obțineți ceva minunat.

Marius Pricopie

BACK TO TOP